Η εορτή της Αγίας Μελάνης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η εορτή της Αγίας Μελάνης εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία όλη και η Εκκλησία των Ιεροσολύμων τιμά την Οσία Μελάνη η οποία είχε ευγενική καταγωγή εκ Ρώμης. Μετά τον θάνατο του συζύγου και των τέκνων της ανήλθε στην Αίγυπτο όπου έθρεψε χιλιάδες μοναχούς και Χριστιανούς, καθώς προστάτευσε τους διωκομένους από τους Αρειανούς Χριστιανούς. Τούτων εξορισθέντων στην Παλαιστίνη, απήλθε και αυτή μετ’ αυτών στα Ιεροσόλυμα και ίδρυσε Παρθενώνα και έζησε εν οσιότητι, θανούσα περί το έτος 410 μ.Χ.

Η μνήμη της οσίας Μελάνης εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο παρεκκλήσιο αυτής, εντός της Ιεράς Μονής της Μεγάλης Παναγίας, στην οποία το πρώτο περί το 510 μ.Χ. επί Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ηλία είχε εγκατασταθεί η Αγιοταφιτική Αδελφότητα η οποία σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή, αριθμούσα περί τας 20 μοναχάς.

Σε αυτό το παρεκκλήσιο προς τιμήν της Αγίας Μελάνης τελέσθηκε αγρυπνία την παραμονή, Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 από τον Δραγουμάνο Αρχιμανδρίτη π. Ματθαίο, συλλειτουργούντων του Εφημερίου της Μονής Αρχιμανδρίτου π. Μακαρίου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και μοναζουσών της Μονής εν λιτή και κατανυκτική αγρυπνία.

Μετά την Θεία Λειτουργία η καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, η ανακαινίσασα τον Ναό αυτής οσιωτάτη μοναχή Μελάνη, παρέθεσε κέρασμα στο εκκλησίασμα.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων