Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η μνήμη της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και πανσόφου Αικατερίνης στην ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά του Πατριαρχείου στην παλαιά Ιερουσαλήμ.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ότι ήταν περικαλλής, σωφρονεστάτη και παρθένος και μετ’ ευγλωττίας «κατήσχυνε τους κομψούς ασεβών των ειδωλολατρών του Πνεύματος τη δυνάμει», στους οποίους και ομολόγησε ότι ήταν χριστιανή, και για αυτό βασανίσθηκε και μαρτύρησε αθλήσασα υπέρ του ονόματος του Χριστού επί Μαξιμίνου το έτος 305.

Προς τιμήν αυτής προεξήρξε εις την ως άνω Μονή στον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Μεθόδιος, συλλειτουργούντων αυτώ του Δραγουμάνου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, του Πρεσβυτέρου π. Φάραχ, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου και του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου, ψαλλόντων του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής και παρακολουθούντων μοναζουσών και πιστών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθε για προσκύνηση μετά Πατέρων Αγιοταφιτών ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Την Πατριαρχική και Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα εδεξιώθη ο καλώς επιμελούμενος των της Μονής ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος.

Η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης εορτάσθηκε με λαμπρότητα και στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην οποία δεν μπόρεσε να αποσταλεί εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, λόγω των περιορισμών του covid-19.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων