Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022, εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι η αγία Αικατερίνη έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Μαξιμίνου του απηνούς και ακολάστου τυράννου της Αλεξανδρείας και ότι ήταν νεαρά περικαλλής, σωφρονεστάτη και άκρως πεπαιδευμένη και ομολογήσασα τον Χριστόν απεστόμωσε τους φιλοσόφους οπαδούς του Δωδεκαθέου. Για την ομολογία αυτής κατεβασανίσθη με ποικίλα βασανιστήρια και είλκυσε πολλούς στην εις Χριστόν πίστη και τέλος εστέφθη τω στεφάνω του μαρτυρίου το έτος 305, και διά τούτο εκλήθη υπό των χριστιανών πιστών ως «νύμφη του Χριστού».

Προς τιμήν αυτής τελέσθηκε στην Παλαιά Πόλει Ιερά Μονή αυτής Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία το πρωΐ της εορτής, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών Διονυσίου, Μακαρίου, του Ιερέως π. Νεκταρίου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών και προσευχομένων πιστών εξ Ιεροσολύμων, μοναχών, μοναζουσών και προσκυνητών Ελληνοφώνων, Ρωσοφώνων και Ρουμανοφώνων.

Την Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα εδεξιώθη στο ηγουμενείο και στην αυλή του Ιερού Ναού ο ηγούμενος και συντηρητής του εικονοστασίου του Ιερού Ναού της Μονής Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων