Η ενδοοικογενειακή βία πάντα πληγώνει, μην το επιτρέψουμε

Το ΚΕΣΟ είναι ο εκτελεστικός βραχίονας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, γεγονός που ομολόγησε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στις 2 Νοεμβρίου 2020 κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών των εκπροσώπων της Πολιτείας, του Δήμου & της Περιφέρειας για την Αντιμετώπιση και την Πρόληψη της ενδοοικογενειακής Βίας.

Η άμεση αντιμετώπιση των θυμάτων βίας απορρέει από τους καταστατικούς σκοπούς του ΚΕΣΟ που περιλαμβάνονται στο καταστατικό του 1999, ημερομηνία-αφετηρία ίδρυσης του φορέα.

Ο φορέας είναι διαπιστευμένος στην Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, στις Εισαγγελείς Ενδοοικογενειακής Βίας & Παιδικής Προστασίας, στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, που έχει στην αρμοδιότητα του και τον Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους, στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης(ΕΚΚΑ).

Παρακολουθεί στενά τις πολιτικές Ισότητας & Οικογενείας, αφού στο ΔΣ είχε και έχει δυο από τις πιο σημαντικές Γενικούς Γραμματείς Ισότητας την Ευγενία Τσουμάνη, που χάσαμε πρόσφατα και επί ημερών της ψηφίστηκε & εφαρμόστηκε για Πρώτη φορά ο Ν. 3500/2006 «Περί ενδοοικογενειακής Βίας»- ΦΕΚ 232/Α’/24.10.2006 και την Έφη Μπέκου, που επί ημερών της ψηφίστηκε ο ν. 3064/2002 και η Ελλάδα συμμορφώθηκε με τα διεθνή κείμενα τα οποία υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ σχετικά με την ποινική καταστολή της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και την ανάδειξη και καταστολή των σύγχρονων μορφών δουλείας. Επίσης επί των ημερών της ξεκίνησαν οι πρώτες καμπάνιες με σύνθημα «Σπάστε την Σιωπή».

Το ΚΕΣΟ εδώ και ένα χρόνο διαθέτει Στέγη βραχείας φιλοξενίας, την εγκαινίασε τον Δεκέμβριο του 2019 ο Πρωτοσύγκελος της ΙΑΑ Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης και μεταξύ άλλων περιπτώσεων που αφορούν την οικογένεια φιλοξενεί & θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μέχρι αυτά να ταχτοποιηθούν μονιμότερα στους ειδικούς ξενώνες του ΕΚΚΑ ή του Δήμου.

Επίσης συστρατεύεται με τις άλλες γυναικείες οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο αυτό η αξιότιμη Μαρία-Ευρυδίκη Γκράτζιου Αναπ. Πρώην Πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος(ΣΕΕ) Εκπρόσωπος στην Σοροπτιμιστική Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία 2020-2022 έστειλε το video του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Κομοτηνής, ως συνεισφορά του στην 16μερη καμπάνια της Ένωσης Ελλάδος για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, το οποίο μοιραζόμαστε μαζί σας.