Η Ελληνίδα «Μητέρα Τερέζα» της Ινδίας

Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει Ορθόδοξη «Μητέρα Τερέζα» της Ινδίας. Αρχιερείς υποκλίνονται στο μεγαλείο της ψυχής της και στη δύναμη της θέλησής της. Κληρικοί και λαϊκοί επικροτούν και θαυμάζουν το έργο της.

Ωστόσο, η ίδια αρνείται κάθε τίτλο και επιμένει με ευγένεια να ισχυρίζεται ότι η ίδια δεν κάνει τίποτα, όλα γίνονται με τη χάρη του Θεού.

Ο λόγος για την αδελφή Νεκταρία Παραδείση από την Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου στην Κόρινθο, η οποία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες διακονεί στην ιεραποστολή.

Το ταξίδι προσφοράς και αγάπης της άρχισε από την Κορέα και τη Μαδαγασκάρη, για να καταλήξει τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια στην Καλκούτα, όπου διακονεί με συνεργάτες εντόπιους κληρικούς και λαϊκούς.

Στη μακρινή Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα, η αδελφή Νεκταρία είναι υπεύθυνη για το φιλανθρωπικό έργο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου -και του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, αφού ανήκει στην Ι.Μ. Οσίου Παταπίου- στηρίζει και βοηθά καθημερινά χιλιάδες ορφανά παιδιά και ανήμπορους ενήλικες που στερούνται ακόμη και τα βασικά.

Σχολεία, ορφανοτροφεία, καθημερινό συσσίτιο, ιατρεία και φαρμακεία είναι κάποιες από τις δομές της φιλανθρωπικής δράσης.

Εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι. Εκατομμύρια κόσμου ζουν υπό πανάθλιες συνθήκες σε παραγκουπόλεις, που αναπτύσσονται συχνά δίπλα σε παλάτια μαχαραγιάδων, αποικιοκρατικά μέγαρα, υπερσύγχρονα ξενοδοχεία, καταστήματα και πολυτελή τουριστικά θέρετρα.

150 ΟΡΦΑΝΑ

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλκούτα, σε ένα μικρό χωριό, η αδελφή Νεκταρία έχει φτιάξει έναν «αμπελώνα» αγάπης, στοργής, ανθρωπιάς και μόρφωσης. Ένα ορφανοτροφείο θηλέων, ένα χριστιανικό σχολείο και λίγο πιο πέρα ένα ορφανοτροφείο αρρένων συνθέτουν τη «φωλιά» παροχής.

Ανάμεσα στα πήλινα σπίτια και στα τσίγκινα μαγαζάκια πάνω σε βρώμικους, χαλασμένους και στενούς δρόμους, εμφανίζεται το έργο αγάπης.

Ένας χώρος με πολλά δέντρα και πολύχρωμα φυτά, τοποθετημένα σε σχηματισμούς και με αυλές, εντυπωσιακές γλάστρες και περιποιημένα παρτέρια.

Εκεί έχουν βρει ζεστασιά περίπου 150 ορφανά παιδιά, που είτε δεν ζει κανείς από τους δύο γονείς τους είτε προέρχονται από τους φτωχότερους των φτωχών της Καλκούτας.

Κάθε παιδί κουβαλά τη δική του στενόχωρη ιστορία, κάθε παιδί βίωσε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του τις δυσκολίες, την απόρριψη, την εκμετάλλευση.

Η αδελφή Νεκταρία μιλά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» και αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην Ινδία, ενώ τονίζει ότι «η Ινδία είναι η πιο δύσκολη χώρα από αυτές που έχω διακονήσει, αλλά αυτό είναι το θέλημα του Θεού για μένα.

Άλλωστε, αγαπώ αυτά τα παιδιά που μάζεψα μηνών από το δρόμο και τώρα έχουν μεγαλώσει. Η αγάπη τους με κρατάει στην Ινδία».

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η φονική πανδημία που έχει πλήξει την ανθρωπότητα αγγίζει περισσότερο χώρες όπου δεν υπάρχουν κανόνες υγιεινής και όπου οι πολίτες στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα. Στην Ινδία, τα κρούσματα είναι εκατομμύρια και οι θάνατοι πολλές χιλιάδες.

Ωστόσο, η αδελφή Νεκταρία, η μοναδική Ελληνίδα στην Καλκούτα, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους, όπως αυτή, δεν διστάζει στιγμή να κάνει πράξη τα λόγια του Κυρίου.

Σε αναφορά της στην πανδημία και την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, η αδελφή Νεκταρία υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς η ανθρωπότητα πλήττεται σήμερα από την πανδημία του κορονοϊού που δεν λυπήθηκε την πολύπαθη αυτή η χώρα και οι διαστάσεις είναι πλέον εκτός ελέγχου, πλήττοντας την οικονομία και βυθίζοντας τους φτωχούς, που ήδη υπέφεραν, στην έσχατη πενία.

Περισσότεροι πεθαίνουν σήμερα από την πείνα παρά από τον κορονοϊό που φυσικά θερίζει στις παραγκουπόλεις. Εκεί όπου στερούνται στοιχειώδους υγιεινής.

Τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ άσχημα. Έχουν πεθάνει πάρα πολλά παιδιά. Στο ορφανοτροφείο και στο σχολείο μας δεν είχαμε ακόμη κάποιο κρούσμα.

Τηρούμε όλα τα μέτρα και είμαστε πολύ προσεκτικοί, ενώ τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά».

ΜΠΛΑΚ ΦΟΥΝΓΚΟΥΣ

Οπως αναφέρει, μάλιστα, «το πρόβλημα είναι ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Άνθρωποι ζούνε στα πεζοδρόμια και έτσι εξαπλώνεται εύκολα».

Επιπλέον, κάνει γνωστό ότι τελευταία έχει εμφανιστεί μια νέα ασθένεια με την ονομασία μπλακ φούνγκους, η οποία μαυρίζει το πρόσωπο των ασθενών.

Αυτό συμβαίνει επειδή για έναν συνεχόμενο μήνα φοράνε την ίδια μάσκα χωρίς να την πλύνουν και σε συνδυασμό με τη ζέστη και την υγρασία προκαλείται η μόλυνση.

Περιγράφει, ακόμη, ότι ακόμη και τα εμβόλια ή τα τεστ τα πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, ενώ αναφέρει πως δεν υπάρχει προγραμματισμός.

«Νιώθω δέος όταν βαπτίζονται και δακρύζουν! Σκέφτομαι χαλάλι όλος ο αγώνας!»

Εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται και πεθαίνουν στο πεζοδρόμιο, ενώ για σπίτι τους έχουν απλώς έναν νάιλον με το οποίο σκεπάζονται.

Στο πεζοδρόμιο ή κάτω από ένα δέντρο ανάβουν φωτιά και μαγειρεύουν. «Έχω δει παιδιά να γεννιούνται στο πεζοδρόμιο. Να μεγαλώνουν εκεί.

Να γεννούν τα δικά τους παιδιά στον ίδιο χώρο», αναφέρει η αδελφή Νεκταρία και συμπληρώνει με πόνο ψυχής πως «βλέπεις στον δρόμο μικρά κορίτσια, ανήλικα, τα οποία είναι μητέρες και δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο πατέρας του μωρού. Είναι θύματα του κάθε μεθυσμένου περαστικού.

Και τα παιδιά τους θα έχουν την ίδια μοίρα. Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα κορίτσια που πωλούνται σε ηλικιωμένους.

Τα ποσοστά εμπορίας μικρών κοριτσιών στην Ινδία είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο», προσθέτει.

Το ποιμαντικό, κατηχητικό και λατρευτικό έργο στην τοπική Εκκλησία των Ινδιών επιτελείται από 12 εντόπιους ιερείς. Ο καθένας τους είναι υπεύθυνος για μια συγκεκριμένη περιοχή με πολλά χωριά.

Αρκετά από τα λειτουργικά βιβλία έχουν μεταφραστεί στην τοπική γλώσσα, στα Μπενγκάλι.

Οι πιστοί συμμετέχουν στις ακολουθίες, κατά τις οποίες σε κλίμα κατάνυξης διαβάζουν τη μεταφρασμένη υμνολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε πολλά χωριά ακόμη δεν υπάρχουν ναοί. Η λειτουργία γίνεται στο ύπαιθρο, στην αυλή ή στο υπόστεγο ενός σπιτιού και χρησιμοποιούνται απλά τραπέζια για Αγία Τράπεζα.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ινδία φροντίζει να προσφέρει όσο και όπως μπορεί στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

«Κάθε πρωί σε 100 και περισσότερα άστεγα και υποσιτισμένα παιδιά διανέμεται γάλα και μπισκότα. Για πολλά από αυτά τα παιδιά είναι και το μόνο τους γεύμα.

Η ουρά που σχηματίζεται είναι μεγάλη, αλλά τα παιδιά περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για το πρωινό, όσο ο ιερέας σερβίρει το γάλα», τονίζει η αδελφή Νεκταρία.

Γυναίκες με τα μικρά τους, κορίτσια επιφορτισμένα με τη φροντίδα των μικρών αδελφών τους, παιδιά ανεξαρτήτως φυλής, ηλικίας, αλλά με μόνο κριτήριο τον βαθμό της ένδειάς τους, λαμβάνουν τη βοήθεια της ελληνικής ορθόδοξης αποστολής στην Ινδία.

Ακόμη ένα πρόγραμμα απαραίτητο για την επιβίωση αυτών των παιδιών είναι το καθημερινό συσσίτιο, ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Οι ανάγκες, όμως, δεν σταματούν στην Καλκούτα. Χιλιάδες άνθρωποι στα χωριά ζουν σε άθλιες συνθήκες, που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις δικές μας ανέσεις.

Παράγκες, που δεν προσφέρουν προφύλαξη από τις πλημμύρες και τους μουσώνες οι οποίοι διαρκούν για μήνες.

Η ελληνική ορθόδοξη ιεραποστολή έχει αναλάβει να χτίσει σπίτια για τις οικογένειες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, για να τους δώσει μία ανάσα και την ευκαιρία να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. «Σε πολλές περιοχές το νερό δεν είναι κατάλληλο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μολύνσεις.

Έχουμε κάνει γεωτρήσεις και εγκαταστήσαμε αντλίες νερού και βρύσες σε απομονωμένα χωριά. Παράλληλα, με τη βοήθεια των ορθόδοξων ιερέων, αλλά και των κοριτσιών του ορφανοτροφείου, διανέμονται τρόφιμα, ρουχισμός και φάρμακα», σημειώνει η αδελφή Νεκταρία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Στην Ινδία, υπάρχει έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και στήριξη των απόρων.

Οι τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης, ο υποσιτισμός, η έλλειψη αποχετευτικού και υδρευτικού συστήματος στις παραγκουπόλεις δίνουν διαστάσεις επιδημίας σε ασθένειες ξεχασμένες στην πλούσια Ευρώπη.

Άνθρωποι γίνονται ανάπηροι, χάνουν την όρασή τους ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, επειδή ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν και να λάβουν ένα φάρμακο.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ινδία δεν θα μπορούσε να σταθεί ασυγκίνητη στον δρόμο αυτό των ανθρώπων», επισημαίνει η αδελφή Νεκταρία και συμπληρώνει πως «με τη βοήθεια του Θεού και χάρη στις δωρεές των υποστηρικτών της ιεραποστολής, λειτουργούν πλέον πέντε ιατρεία στελεχωμένα από ντόπιους γιατρούς και νοσοκόμες.

Εκτός από τη δωρεάν παροχή ιατρικής περίθαλψης και φαρμάκων, η ιεραποστολή έχει προχωρήσει στην αγορά αναπηρικών αμαξιδίων σε άπορους ανάπηρους».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μία από τις προτεραιότητες της ιεραποστολής είναι η εκπαίδευση. Η φτώχεια οδηγεί τα παιδιά από πολύ νωρίς στην εργασία, ενώ οι προκαταλήψεις τα κρατούν μακριά από το φως της μάθησης. Η απόσταση των λιγοστών κρατικών σχολείο για τα παιδιά των ξεχασμένων αγροτικών χωριών είναι ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας.

Όλα αυτά μαζί ανεβάζουν τον δείκτη αναλφαβητισμού στο 50% για τα αγόρια και στο 70% για τα κορίτσια.

«Για τον σκοπό αυτό η ιεραποστολή έφτιαξε και λειτουργεί πέντε δημοτικά σχολεία σε χωριά της Δ. Βεγγάλης, όπου τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, φοιτούν δωρεάν και μαθαίνουν τα πρώτα τους γράμματα», αναφέρει η αδελφή Νεκταρία και τονίζει πως «η μόρφωσή τους είναι ίσως η μοναδική διέξοδος να αλλάξουν τη ζωή τους.

Για τα παιδιά που διακρίνονται στα μαθήματα και επιθυμούν να σπουδάσουν, η ιεραποστολή προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες υποτροφίες για τη συνέχιση των σπουδών τους».

Ενα από τα σχολεία που διευθύνει η αδελφή Νεκταρία αποτελεί πρότυπο στην πόλη.

Πρόκειται για το αγγλικό σχολείο στο οποίο φοιτούν τα παιδιά των ορφανοτροφείων, αλλά και κάποια από την ευρύτερη περιοχή, τα οποία πληρώνουν συμβολικά ένα ποσό ως δίδακτρα, για να καλύπτονται κάποια από τα έξοδα συντήρησης του σχολείου, αφού οι εισφορές και οι δωρεές ιδιωτών -ιδίως μετά την κρίση στην Ελλάδα- είναι περιορισμένες.

Το να γεννηθείς κορίτσι στη Δυτική Βεγγάλη σημαίνει ότι θα έρθεις αντιμέτωπη με πολλούς κινδύνους. Αν οι γονείς έχουν την οικονομική δυνατότητα, πολύ πιθανό να σε σκοτώσουν όσο είσαι ακόμα έμβρυο.

Αν είναι φτωχοί, τότε μάλλον θα καταφύγουν στη δηλητηρίαση ή στον στραγγαλισμό σου λίγο μετά τη γέννησή σου. Αν παρόλα αυτά ζήσεις και είσαι τυχερή να ξεπεράσεις τα πέντε σου χρόνια, τότε ίσως να σε κρατήσουν στους δρόμους να ζητιανεύεις ή, ακόμα χειρότερα, να σε εξωθήσουν στην πορνεία.

Ίσως, πάλι, εσύ να μην αντέξεις και η απόγνωση να σε οδηγήσει στην αυτοκτονία και στην αυτοπυρπόληση.

Δεκάδες ορφανά παιδιά βρίσκουν ένα καταφύγιο στις δομές, πηγαίνουν στην  εκκλησία και ψάλλουν στις Ακολουθίες

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τριτοκοσμικές, η φιλανθρωπική οργάνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας έδωσε καταφύγιο στα ορφανά κορίτσια ιδρύοντας το 1999 ορφανοτροφείο θηλέων», αναφέρει η αδελφή Νεκταρία και περιγράφει ότι «έχει δυναμικότητα 200 θέσεων και φιλοξενεί σήμερα 98 ορφανά κορίτσια ηλικίας τριών έως είκοσι πέντε ετών, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκε και το ορφανοτροφείο αρρένων, στο οποίο σήμερα φιλοξενούνται 52 παιδιά.

Κάθε πρωί πριν από το σχολείο συγκεντρώνονται στην τραπεζαρία για το πρωινό τους, ενώ λαμβάνουν καθημερινά πέντε γεύματα. Την προετοιμασία του φαγητού και την όλη φροντίδα αναλαμβάνει το προσωπικό».

ΙΣΧΥΡΟ ΕΦΟΔΙΟ

Η ίδια αναφέρει: «Η εκπαίδευση των κοριτσιών αποτελεί προτεραιότητα, καθώς αποτελεί ισχυρό εφόδιο για τις ίδιες, αφού το 70% των Ινδών γυναικών είναι αναλφάβητο. Η εκπαίδευση θα τους επιτρέψει, ακόμη, να συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνία που ζουν. Τα παιδιά του ορφανοτροφείου είναι σχεδόν πάντα στο 20% των κορυφαίων μαθητών της τάξης τους.

Αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής τους, βέβαια, η μουσική και ο χορός, που έχουν πάντα θέση στις γιορτές και στις εκδηλώσεις του ορφανοτροφείου. Αυτό γεμίζει χαρά τα παιδιά και επιτρέπει τη μη αποκοπή τους από τη δική τους κοινωνία και τις παραδόσεις της.

Λατρεύουν να τραγουδούν και να παίρνουν μέρος σε παραστάσεις που γίνονται ή εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, αλλά και άλλων εορτών. Φυσικά, δεν λείπει το παιχνίδι από την καθημερινότητά τους, αφού είναι απαραίτητο εφόδιο για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας.

Στην αυλή του ορφανοτροφείου, λοιπόν, υπάρχει παιδική χαρά, που σφύζει από τη ζωντάνια και τη χαρά τους, και συμβάλλει κι αυτή στο να επουλωθούν οι πληγές της ορφάνιας ή της εγκατάλειψης από τις οικογένειές τους».

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Τα παιδιά του ορφανοτροφείου, βαπτισμένα ή μη, πηγαίνουν αυτοβούλως στην εκκλησία, όπου σε κλίμα κατάνυξης και απόλυτου σεβασμού και ησυχίας προσεύχονται.

Συμμετέχουν ενεργά ψάλλοντας στις ακολουθίες που τελούνται στον ναό και συμμετέχουν συνειδητά στη λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

«Στο σχολείο έχουμε, σήμερα, περίπου 750 μαθητές και η ημέρα αρχίζει με την πρωινή προσευχή.

Εκτός των ορφανών παιδιών, φοιτούν και παιδιά από τη γύρω περιοχή με ελάχιστα δίδακτρα και έτσι συνεισφέρουν λίγο στη μισθοδοσία των δασκάλων, ενώ για να μειώσουμε τα έξοδα συντήρησης των ορφανοτροφείων και του σχολείου, δημιουργήσαμε τη λίμνη μας, όπου εκτρέφουμε ψάρια.

Κάθε Πέμπτη, λοιπόν, ψαρεύουμε για τη σίτιση των παιδιών μας. Αρχίσαμε, επίσης, μια μικρή φάρμα, στην οποία φυτέψαμε μπανανιές και λαχανικά».

Τέλος, εμφανώς συγκινημένη, η αδελφή Νεκταρία καλεί τους αναγνώστες της «Ορθόδοξης Αλήθειας» να προσεύχονται, ώστε να συνεχιστεί το έργο της ιεραποστολής και μοιράζεται πως αισθάνεται βαθιά συγκίνηση και δέος όταν βλέπει ανθρώπους να βαπτίζονται με συναίσθηση και να λάμπουν τα πρόσωπά τους ή να δακρύζουν από συγκίνηση. «Τότε είναι που σκέφτομαι χαλάλι όλος αυτός ο αγώνας και ο κόπος», επισημαίνει.

ΜΠΟΞΑΚΙ

ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της αδελφής Νεκταρίας είναι: srnectaria@hotmail.com Ο Λογ/σμός Τραπέζης της Ιεραποστολής Ινδιών: THE PHILANTHROPIC SOCIETY OF THE ORTHODOX CHURCH, ACCOUNT NUMBER: 40161229121 SWIFT CODE: SBININBB104 IFSC CODE: SBIN0000691 PURPOSE CODE: P1303 BANK ADDRESS: STATE BANK OF INDIA NEW DELHI MAIN BRANCH (code: 00691) FCRA CELL 4TH FLOOR 11, SANSAD MARG NEW DELHI- 110001 – INDIA

Address of The Philanthropic Society of the Orthodox Church 2A Library Road Kalighat- KOLKATA 700 026 W. BENGAL – INDIA philanthropicsociety@gmail.com

Η Δωρεά πρεπει να σταλεί μόνο σε οποιοδήποτε συνάλλαγμα εκτος απο Ινδικές ρουπίες. Να μη μετατραπεί σε ινδική ρουπία το ξένο συνάλλαγμα από την τράπεζά σας και μετά να σταλεί στην Ινδία. Δεν επιτρέπεται απο τον νόμο και η δωρεά θα επιστραφεί στον δωρητή. Κάθε ξενη συνεισφορά θα μετατραπεί σε ινδικές ρουπίες αυτόματα όταν κατατεθεί και πιστωθεί στον λογαριασμο στην Ινδία.

Απόστολος Σπύρου

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια