Η εκκλησία της Τριμάρτυρης στην πόλη των Χανίων

© vema.com.au

Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της πόλης των Χανίων είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε, σύμφωνα με επίσημα ιστορικά έγγραφα που έχουν διασωθεί, περί τα μέσα του 19ου αιώνα.

Στο ίδιο σημείο κατά τα χρόνια της Βενετοκρατίας υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Παναγιά, τον οποίο γκρέμισαν οι ίδιοι οι Ενετοί, για να δημιουργήσουν μία αποθήκη για τις ανάγκες μοναστηριού που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Μετέπειτα, οι Τούρκοι μετέτρεψαν την αποθήκη σε σαπωνοποιείο ιδιοκτησίας του Τούρκου διοικητή της Κρήτης, Μουσταφά Ναϊλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολιτικός Ναός των Χανίων είναι γνωστός και ως “Τριμάρτυρη”, επειδή αποτελείται από τρία κλίτη και συγκεκριμένα από το κεντρικό, που είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, το δεξιό όπου τιμώνται οι Τρεις Ιεράρχες και το αριστερό το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Ο μεγαλοπρεπής Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου κτίστηκε με βάση των αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης θολοσκέπταστης βασιλικής, της οποίας το κεντρικό ξίφος στεγάζεται με οξυκόρυφο θόλο και τα πλάγια με σταυροθόλια που στηρίζονται πάνω σε ισχυρούς πεσσούς.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, ο εσωτερικός τοιχογραφικός διάκοσμος του Ναού. Οι επενδυμένες με ασήμι εικόνες στο τέμπλο είναι έργο των κρητικών ζωγράφων Βιβυλάκη και Τριπολιτάκη. Δέος προκαλούν και οι τοιχογραφίες του Ευαγγελισμού, η παράσταση του Μυστικού Δείπνου, η προσευχή στο Όρος των Ελαιών, όπως και δεκάδες φορητές εικόνες.

Ο Μητροπολιτικός Ναός των Χανίων είναι σημείο συγκέντρωσης των πιστών της πόλης, οι οποίοι μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας προσεύχονται σε καθημερινή βάση.

Πηγή: vema.com.au

© vema.com.au