Η Εκκλησία της Λευκορωσίας αποδέσμευσε από τα καθήκοντά του ιεράρχη που άσκησε κριτική στον Λουκασένκο

Του Κώστα Ονισένκο

Η Εκκλησία της Λευκορωσίας αποδέσμευσε από τα καθήκοντά του τον Αρχιεπίσκοπο που είχε ασκήσει κριτική στο καθεστώς Λουκασένκο και είχε προτρέψει την Εκκλησία να μην είναι αδιάφορη στην εκλογική νοθεία που έγινε στη χώρα καθώς.

Πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο Γκρόντνο και Βολκόβισκ Αρτέμιο, ο οποίος αποδεσμεύτηκε από τα καθήκοντά του με την επίσημη δικαιολογία να αναφέρει“λόγους υγείας”.

“Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου έκριναν σχετικά με την έκθεση του Εξάρχου πάσης Λευκορωσίας Μητροπολίτη Μινσκ και Ζασλάβσκ Βενιαμίν, σε σχέση με τη ληφθείσα στις 8 Ιουνίου φέτος στη συνεδρίαση της Συνόδου της Εξαρχίας της Λευκορωσίας απόφασης-παρέμβαση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου και της Ιεράς Συνόδου, για την αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου Γκρόντνο και Βολκόβισκ Αρτέμιου για λόγους υγείας και για το διορισμό του Επισκόπου Αντώνιου του Σλάτσκ και του Σολιγκόρσκ….” αναφέρεται σε ανακοίνωση της λευκορώσικης Εκκλησίας.

Παρά το γεγονός ότι επίσημα η απομάκρυνση σχετίζεται με “λόγους υγείας” πηγές, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό πρακτορείο Interfax, σχετίζουν αυτή την απόφαση με την πολιτική στάση του ιεράρχη, η οποία διέφερε με την επίσημη στάση της Εκκλησίας της Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Βενιαμίν όχι μόνο δεν άσκησε κριτική στο καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο για τη νοθεία στις εκλογές και για την εκτεταμένη βία σε βάρος των πολιτών της Λευκορωσίας, αλλά πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε και συμφωνία συνεργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.