Η Εκκλησία της Κύπρου δεν εναντιώνεται στην αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου (upd)

Τελευταία ενημέρωση 16:58

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνεδρίασε στις 23 και 25 Νοεμβρίου 2020.

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το ουκρανικό ζήτημα και την αναγνώριση του Μητροπολίτη κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στις 24 Οκτωβρίου 2030.

Όπως τονίζεται στο σημερινό ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην απόφαση αυτή του Αρχιεπισκόπου.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου κατά τις συνεδρίες αυτής, της 23ης και 25ης Νοεμβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικώς το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα καθώς και το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την μνημόνευση του Επιφανίου ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και απεφάσισε όπως, μη εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μακαριωτάτου.

Ταυτοχρόνως η Ιερά Σύνοδος προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση εις την οποίαν όλοι να εργαστούν, προς υπέρβαση της παρούσης κρίσεως που απειλεί με σχίσμα την Εκκλησίαν του Χριστού

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Με δέκα ψήφους υπέρ και επτά κατά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συντάχθηκε με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες εκείνες που έχουν αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή Κύπρου”, με την απόφαση της πλειοψηφίας διαφώνησαν οι τέσσερις Ιεράρχες που είχαν αντιδράσει στην ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου (Μητροπολίτης Λεμεσού, Μητροπολίτης Κύκκου, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Επίσκοπος Αμαθούντος), καθώς και άλλα τρία μέλη της Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ένας εκ των διαφωνούντων, αποχωρώντας δήλωσε πως η απόφαση της Συνόδου δεν δεσμεύει όσους διαφωνούν στο Ουκρανικό, επικαλούμενος ζητήματα πίστης.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε επίσης πως ο Αρχιεπίσκοπος και άλλα εννέα μέλη της Συνόδου δεν αποδέχθηκαν συμβιβαστική του πρόταση να μην προσκληθεί στην Κύπρο, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.