Η Εκκλησία της Κρήτης για την εκλογή του Μητροπολίτη Ρεθύμνης(ΦΩΤΟ)

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνελθούσα στην Συνεδρία την 18η Φεβρουαρίου 2022 στο Ηρακλείο, παρόντων απάντων των Μελών Αυτής, ησχολήθη με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Η Ιερά Σύνοδος, ψήφων κανονικών γενομένων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, προέβη στην την εκλογή Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξελέγη παμψηφεί ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, ο οποίος ακολούθως έδωσε τα νενομισμένα Μικρά και Μέγα Μηνύματα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων, μελέτησε διάφορα υπηρεσιακά θέματα κληρικών, ειδικά δε το ζήτημα των δασικών χαρτών, σε σχέση με την αγροτική εκκλησιαστική περιουσία και αναθεώρησε τον Κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, διά της εγγραφής, με μυστική ψηφοφορία, των Πανοσιολ. Αρχιμανδριτών Αγαθαγγέλου Κουμαρτζάκη και Αρσενίου Καστρινάκη.

Επίσης, αποφασίσθηκε Συνοδική Αντιπροσωπεία να μεταβεί στις σεισμόπληκτες Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Μεγαλονήσου, προκειμένου να επιδώσει στους ποιμενάρχες τους οικονομική ενίσχυση, για τρέχουσες ανάγκες των πληγέντων.

Βιογραφικό Σημείωμα του Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου 

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και Έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ. Πρόδρομος, (κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης) γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου, την 3η Νοεμβρίου 1979. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ᾽ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Κατόπιν Σεπτής Εντολής της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέβη, κατά τη διετία 2010 – 2012, στο Κολλέγιο του Αγίου Πατρικίου στο Maynooth Ιρλανδίας, όπου παρακολούθησε και περάτωσε επιτυχώς Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιβλική Θεολογία.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ηρακλείου, την 11η Ιανουαρίου 2005 από τον  Επίσκοπο Κνωσού (νυν Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας) κ. Μακάριο και χειροτονήθηκε διάκονος την 25η Ιουνίου 2005 από τον Επίσκοπο Κνωσού (νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης) κ. Ευγένιο. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, την 11η Ιανουαρίου 2013, προχειρισθείς την ίδια ημέρα σε Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιερατικός Επίτροπος της Α’ Αρχ. Περιφερείας, Γραμματέας του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος αυτής και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Υπεύθυνος Νεότητος και παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΤΟ ΦΩΣ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Υπηρέτησε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο από τις θέσεις του Κωδικογράφου (Ιανουάριος 2008 – Σεπτέμβριος 2010), του Υπογραμματέως (Σεπτέμβριος 2010 – Οκτώβριος 2016) και του Αρχιγραμματέως (Οκτώβριος 2016 – Φεβρουάριος 2022). Διετέλεσε Διευθυντής Συντάξεως του Επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΙΤΟΣ», μέλος και γραμματεύς διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου. Μετείχε σε Αντιπροσωπείες της Εκκλησίας Κρήτης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ελληνική Κυβέρνηση και είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Επίσκοπος Κνωσού εξελέγη την 16η Οκτωβρίου 2019 και χειροτονήθηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, την 26η Οκτωβρίου 2019. Από της θέσεως του Βοηθού Αρχιεπισκόπου υπηρέτησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την 18η Φεβρουαρίου 2022.