Η Εκκλησία της Γεωργίας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και τη 30η επέτειο του πολέμου στην Αμπχαζία

Την ύψωση του Τιμίου Σταυρού τίμησε η Εκκλησία της Γεωργίσς (με το παλαιό ημερολόγιο), ημέρα κατά την οποία συμπίπτει με την 30η επέτειο του πολέμου στην Αμπχαζία (27 Σεπτεμβρίου 1993).

«Σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανακάλυψη του σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Σωτήρας από την Αγία Ελένη, τη μητέρα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αγίου Κωνσταντίνου, μετά από τρεις αιώνες», ανέφερε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας στο μήνυμά του.

Ανέφερε ακόμη ότι «αυτή η ημέρα είναι πολύ σημαντική για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Αυτή είναι επίσης μια ημέρα θλίψης, επειδή είναι η ημέρα της ανάμνησης του εγκλήματος που διέπραξε το ανθρώπινο γένος σταυρώνοντας τον Θεό».

«Αυτό το συναίσθημα επιδεινώνεται από τη θλίψη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Σουχούμι (εθνοκάθαρση των Γεωργιανών στο Σουχούμι), τα οποία συνέβησαν πριν από 30 χρόνια αυτήν ακριβώς την ημέρα, και, φυσικά, είναι μια ανεπανόρθωτη πληγή για τη Γεωργία”, τόνισε ο Πατριάρχης στο συγκινητικό μήνυμά του.

Έδωσε ελπίδα λέγοντας: «Αλλά ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία ελπίδας και χαράς μαζί με τον πόνο, και πιστεύουμε επίσης ότι, καθώς η επίγεια ύπαρξη του Σωτήρα δεν τελείωσε με τη σταύρωση, αλλά με την Ανάσταση και την Ανάληψη, καθώς ο Χριστός ανυψώθηκε πνευματικά, και μια μέρα στη χώρα μας θα αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα».

Τέλος, ευχήθηκε: «Ο Θεός να χαρίσει την πνευματική ανάσταση και ανύψωση στον καθένα και τη καθεμία μας!»

Πρωθυπουργός Γεωργίας: Η παύση της κατοχής των κατεχόμενων από τη Ρωσία περιοχών και η ενοποίηση της χώρας παραμένει η κύρια μας πρόκληση

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι αναφέρθηκε στην θλιβερή επέτειο της εθνοκάθαρσης στο Σουχούμι καθώς και στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, σύμφωνα με το 1tv.ge.

«Σήμερα, η Γεωργία τιμά την 30ή επέτειο από την πτώση του Σουχούμι, της κατεχόμενης περιοχής της Αμπχαζίας. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον ανήκει στην ενότητα, την ειρήνη και την ευημερία των Αμπχάζιων και των Γεωργιανών», είπε.

«Η παύση της κατοχής των κατεχόμενων από τη Ρωσία περιοχών και η ενοποίηση της χώρας παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει το κράτος και η κοινωνία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του σε σχέση με την ημέρα της πτώσης του Σουχούμι.

«Αυτός ο πόλεμος έχει αφήσει βαθύ τραύμα στη χώρα μας. Η εθνοκάθαρση έχει μετατρέψει εκατοντάδες χιλιάδες σε πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα και, το πιο θλιβερό, πολλοί από τους συμπατριώτες μας έχουν πέσει θύματα αυτής», είπε.

«Η κατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία περιοχών και η ενοποίηση της χώρας παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει το κράτος και η κοινωνία μας», επεσήμανε.

«Σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ειρήνη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε μια ενωμένη, ισχυρή, ανεπτυγμένη χώρα μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας της Αμπχαζίας και της Οσετίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.