Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών στην Σμύρνη

Με τη συμμετοχή ελαχίστων πιστών, λόγω της ισχύος καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας κάθε Σάββατο και Κυριακή, μόνο όσοι έχουν άδεια εξόδου, και τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων, τελέστηκαν οι Ιερές Ακολουθίες της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Ναό Αγ. Φωτεινής Σμύρνης, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, κ. Βαρθολομαίου, τόσο στον Μέγα (το απόγευμα του Σαββάτου), και Κατανυκτικό (το απόγευμα της Κυριακής) Εσπερινό, όσο και στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής.

Απευθυνόμενος διαδικτυακά στα μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητος ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε αυτά να «ανέλθωμεν από κοινού εις τα Ιεροσόλυμα. Τα νοητά. Εις αυτά που ο καθείς ητοίμασεν.

Ή μήπως δεν ετοίμασε διά των πράξεών του; Να μη μείνωμεν εις το επιπόλαιον Ωσαννά, η, ο μη γένοιτο, να αναφωνήσωμεν το εμπαθές σταυρωθήτω.

Αλλά με ρωμαλέο φρόνημα να ακολουθήσουμε τις Μυροφόρες γυναίκες Γυναίκας λίαν πρωί της μιάς Σαββάτων, εις το κε(αι)νον μνημείον, με την ελπίδα ότι αγωνιζόμεθα δι’ αληθές Πάσχα, Πάσχα εκ του παλαιού εις τον νέον άνθρωπον, τον εν Χω Αναστάντι».

Ενώ, μετά τον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό εξέφρασε προς αυτά την ευχήν όπως «ο Άγιος Θεός φωτίζη όλους μας να έχωμεν την μετάνοιαν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ώστε να αναβαίνωμεν την κλίμακα των αρετών, πορευόμενοι σταυροαναστασίμως εις την ζωήν μας, ελλαμπόμενοι υπό του Θείου Φωτός, μέτοχοι γινόμενοι των Θείων Ενεργειών, ορθοδοκούντες και ορθοπράττοντες».

Προς εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των μελών της Κοινότητας, εν όψει της παρατάσης των περιοριστικών μέτρων, θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγ. Φωτεινής Σμύρνης Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων το πρωί της Πέμπτης και το απόγευμα της Παρασκευής της Εβδομάδος προ των Βαίων.

Πηγή: fanarion.blogspot.com