Η διαβεβαίωση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τη νενομισμένη διαβεβαίωση προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, έδωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος, στο προεδρικό μέγαρο.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καθώς και οι τρεις Μητροπολίτες που συνόδευαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, και συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, ο Μητροπολίτης Κυδωνιάς Δαμασκηνός και ο Μητροπολίτης Ιερπύτνης και Σητείας Κύριλλος.

Σημειώνεται ότι τα αρχιερατικά του καθήκοντα εγκαινιάζονται μόνο όταν συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο νέος Αρχιεπίσκοπος δίνει διαβεβαίωση ότι θα εκτελεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα. Με αυτόν τον τρόπο, πλέον, μπορεί να υπογράψει τα επίσημα έγγραφα που αφορούν στον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας της Κρήτης.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα σταλεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και προς τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Μετά από τις θεσμικές υπογραφές, το Π.Δ. θα σταλεί από το επισπεύδον υπουργείο Παιδείας στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα λάβει χώρα στις 5 Φεβρουαρίου, όπου ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα δώσει ενώπιων εκπροσώπων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και διαφόρων εκκλησιών τον πρώτο Ενθρονιστήριο Λόγο, ενώ θα δώσει υπόσχεση πως θα τιμήσει το αρχιερατικό του αξίωμα ως Ποιμενάρχης της Κρήτης.

Στην ενθρόνιση θα μπορούν να εισέλθουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μήνα στο Ηράκλειο, όπου θα γίνει η τελετή, μόνο όσοι έχουν ειδική πρόσκληση. Τα ανωτέρω αναφέρει σε ανακοίνωση της η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι “δυστυχώς, δεν θα υπάρξει η δυνατότητα της παρουσίας όλων των ανθρώπων εντός του Ναού, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού”.

Τονίζει δε ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμούσε την απρόσκοπτη συμμετοχή όλου του ποιμνίου στο ιστορικό αυτό γεγονός.

Γνωστοποιείται τέλος ότι όσοι θέλουν να χαιρετίσουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, θα μπορούν να το πράξουν το απόγευμα του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου στον εσπερινό που θα τελεστεί στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου και την Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.