Η Δ΄εβδομάδα των Νηστειών στην Μητρόπολη Ιερισσού

Κατ’ αυτή την Εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που η Εκκλησία τη βιώνει ως Δ΄ Εβδομάδα των Νηστειών ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητος περιόδευσε στην Μητρόπολη Ιερισσού.

Την Τετάρτη 7 Απριλίου, το απόγευμα στις 7.00 μ.μ., ακολουθούμενος από τον Διάκονο π. Αμφιλόχιο Χάιτα, προέστη της Ακολουθίας της Θ΄ Ώρας και κατόπιν τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Στρατονίκης, στον οποίο εφημερεύει ο εκ Κύπρου ορμώμενος Παν. Αρχιμ. π. Ευστράτιος Λιασής, ο οποίος και συλλειτούργησε μετά του Επισκόπου. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και Εκκλησιαστικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Β΄θμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Νικόλαος Κεφαλάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παύλος Τομέ και ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Αριστείδης Μπρίκος.

Στο Εκκλησίασμα, που σημειωτέον κατά το μέγιστο μέρος μετείχε του Ποτηρίου της Ζωής, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγο αγαθό, αναφέρθηκε στο Λειτουργικό κλίμα της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής, το οποίο εντονώτατα βιώνει ο Λαός μας κατ’ αυτή την προ του Αγίου Πάσχα περίοδο.

Μίλησε για το Ευχαριστιοκεντρικό πνεύμα και κλίμα της Εκκλησίας, στο οποίο ευχαρίστως βαπτίζεται και με το οποίο ενδύεται ο κάθε πιστός. Άλλωστε, παρατήρησε ο ομιλητής, αυτό το κλίμα γευόμενος ο ορθόδοξος χριστιανός, θεωρεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπως ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας το χαρακτηρίζει: ως Βασιλικό Μυστήριο, το οποίο διαποτίζει κάθε Λειτουργική και Μυστηριακή έκφανση της πίστεώς μας. Όλα τα Ιερά Μυστήρια είναι τόσο Μυστήρια, όσο έχουν Ευχαριστιακή Σφραγίδα, όσο είναι συνδεδεμένα και απότοκα της Θείας Ευχαριστίας, όσο δηλαδή συντείνουν στο να πορεύεται ο Λαός του Θεού από δόξης εις δόξαν στο ατελευτητο Υπερώο που τελέστηκε από Εκείνον και τελείται αενάως χάριτι και παρουσία του Παρακλήτου το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Κατέληξε δε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας ότι ο χριστιανός μετέχοντας του Ποτηρίου της Ζωής, μετέχει Ζωής Αιωνίου, γευόμενος Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα.

Να σημειωθεί ότι ο π. Ευστράτιος ολοκληρώνει με τη Χάρη του Θεού και τη βοήθεια του ποιμνίου του την εξαίρετη αγιογραφία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και πρωτοστατεί μαζί με ετέρους εκλεκτούς αδελφούς μας κληρικούς και λαϊκούς στη στελέχωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Μητροπόλεώς, όντας μάλιστα και ένας εκ των δύο πατέρων που λειτουργούν στο Παρεκκλήσιο του Ιδρύματος Αγάπης Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ της Μητρόπολης, με συνεργάτη τον Αιδ. Οικ. Νικόλαο Γιαννούλη, που παρίστατο συμπροσευχόμενος στις όλες Ακολουθίες.

Την Παρασκευή 9 Απριλίου και πάλι μαζί με τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάιτα, προέστη της Ακολουθίας των Δ΄ Χαιρετισμών της Κυρίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου που καλλύνει με την κοπιώδη εργασία του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας.

Αρκετός ο Λαός παρά τα γνωστά μέτρα ύμνησε την Παντάνασσα, δοξολογώντας τον Υιό και Θεό Της, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Πολυγύρου κ. Δημήτριο Ζαγγύλα, τον Πρόεδρο της Κοινότητος κ. Στέλιο Γεωργακούδη, τον Πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου και Τοπικό Σύμβουλο κ. Αντώνιο Ρίζο και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κα Φανή Αναγνώστου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος για μια φορά ακόμη αναφέρθηκε στο κεντρικό μήνυμα του Ακαθίστου Ύμνου, μέσω του οποίου η Εκκλησία μας, ακολουθούσα την παρότρυνση των Αγίων Πατέρων Κηρρύσετε τα δόγματα, δοξολογεί μεν και ευγνωμονεί τον Σωτήρα Χριστό για το έργο της Σωτηρίας μας με την Ενανθρώπησή Του και παράλληλα ανυμνεί την Παναγία Μητέρα Του ως τον έμψυχο Ναό που Τον φιλοξένησε στα γήινα.

Η γλώσσα της Εκκλησίας και τα υψηλά νοήματά της, κατέληξε ο Δεσπότης κατατείνουν στο να διδάσκεται ο πιστός τις αλήθειες της πίστεώς μας!

Την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 που η Εκκλησία μας τη ζη ως Δ΄ Κυριακή των Νηστειών και τιμά τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωάννου του Συγγραφέως της Κλίμακος του Σιναίτου, ο κ. Θεόκλητος με τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάιτα επεσκέφθηκε την παραθαλάσσια Ουρανούπολη, τον προνάρθηκα του Αγίου Όρους, προέστη της Ακολουθίας του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου ως ορίζει η Τάξη των Αγίων Πατέρων μας.

Οι Ουρανοπολίτες, παρά τις προφυλάξεις για την πανδημία του κορωναιού υποδέχθησαν τον Σεβασμιώτατο με επικεφαλής τον Εφημέριό τους και πνευματικό του τέκνο Αιδ. π. Γεώργιο Κυριάκου και τον παρεπιδημούντα Παν. Αρχιμ. π. Αρτέμιο Γρηγοριάτη, τον αγιορείτη πνευματικό πατέρα που θεραπεύει και το Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως στην Επαρχία μας με ευλογία του Δεσπότη μας. Επίσης συμπροσευχόμενος στις Ακολουθίες μετείχε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Λεμονιάδης, του οποίου ο υιός Ιωσήφ είναι και ο πρωτοψάλτης της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ουρανουπόλεως, ακολουθώντας τη λεβιτική παράδοση της οικογένειας, αφού είναι εγγονός του αειμνήστου π. Ηλία Χατζησταματίου, διατελέσαντος Εφημερίου Ουρανουπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος στάθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής (Μαρκ. θ΄, 17-31), της αναφερομένης στη θεραπεία του σεληνιαζομένου νέου από τον Κύριό μας, του και οχλουμένου υπό πνευμάτων ακαθάρτων, του διαβόλου δηλαδή, “παιδιόθεν”, από μικρό παιδί δηλαδή (Μαρκ. θ΄, 21).

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Ναί, ο διάβολος μπορεί να πειράξη τον άνθρωπο όταν το παραχωρήση ο Θεός και ο άνθρωπος ο ίδιος αμελήση, αδιαφορώντας για τους λογισμούς του. Από τα πάθη που φωλιάζουν μέσα στην ψυχή παίρνουν οι δαίμονες τις αφορμές και υποκινούν μέσα μας τους εμπαθείς λογισμούς. Κατόπιν πολεμούν με αυτούς τον νού και τον βιάζουν να δώση την συγκατάθεσή του στην αμαρτία. Αφού νικηθή, τον οδηγούν στην κατά διάνοια αμαρτία· κι όταν αυτή συντελεστή, τον σέρνουν αιχμάλωτο στην πράξη. Κατόπιν, αυτοί που με τους λογισμούς ερήμωσαν την ψυχή αποχωρούν μαζί με αυτούς και μένει στον νού μόνο το είδωλο της αμαρτίας, θα διδάξει ο Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής.

» Μ’ άλλα λόγια, ο διάβολος που είναι πατέρας του πνευματικού θανάτου, εργάζεται πάνω στην αμαρτία και στα πάθη, μάλλον δε εργάζεται με την αμαρτία και τα πάθη. Με τους δαιμονικούς λογισμούς και πειρασμούς γελοιοποιεί την ανθρώπινη ελευθερία και καλείται ο αυτεξούσιος άνθρωπος στην αμαρτία που είναι η μεγάλη εφεύρεση της αυτεξουσίου γνώμης του σατανά. Προσοχή, λοιπόν, στους λογισμούς που κατά τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος τον Σιναίτη είναι λόγοι των δαιμόνων και πρόδρομοι των παθών, όπως οι λόγοι και τα νοήματα είναι πρόδρομοι των πράξεων. Φυλακή λοιπόν στις αισθήσεις και τους λογισμούς, γιατί έτσι πολεμάμε το γένος του διαβόλου!»

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ακολουθούμενος από τον π. Γεώργιο και το Εκκλησιαστικό του Συμβούλιο επιθεώρησε τα αποστραγγιστικά έργα που έγιναν με πρωτοβουλία τους και ευλογία του πέριξ του Ιερού Ναού, διότι η υγρασία ταλαιπωρούσε τα θεμέλια του Ιερού Ναού σε όλο το μήκος της περιμέτρου του από ετών, πράγμα που αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τους εξωτερικούς τοίχους και την αγιογραφία του Ναού.

Πριν να αναχωρήει από την Ουρανούπολη ο Δεσπότης με τη συνοδεία του μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Ουρανουπόλεως για να ευχαριστήσει τα παιδιά της ΕΛ.ΑΣ. για τη φροντίδα και αγάπη τους προς την Εκκλησία.