Η Δ΄ Εβδομάδα των Νηστειών στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Κατά την διαρρεύσασα Δ΄ Εβδομάδα των Νηστειών ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, προέστη της Ακολουθίας των Χαιρετισμών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου και υποδέχθηκε τον επισκεπτόμενο το Διδυμότειχο, για υπηρεσιακούς λόγους, Υφυπουργό Παιδείας κ. Ευάγγελο Συρίγο.

Το Σάββατο της ίδιας Εβδομάδας, επί τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του απαγχονισθέντος προ 200 ετών, στις 10 Απριλίου 1821, και επί τη μνήμη του νεομάρτυρος Αγίου Δήμου, του εκ Μακράς Γεφύρας, ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βάλτο Ορεστιάδος, όπου και μίλησε για τους νεομάρτυρες και την συμβολή τους να παραμείνει στις καρδιές των υπόδουλων άσβεστη η φλόγα για την ελευθερία και η αγάπη τους για τον Χριστό.

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 11 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την κωμόπολη των Ριζίων και ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Με αφορμή τον τιμώμενο υπό της Εκκλησίας όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, τον συγγραφέα της Κλίμακος, ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στις διαστάσεις της πνευματικής ασκήσεως σημείωσε·

«Σύμφωνα μέ τόν ἅγιο Ἰωάννη τόν Σιναΐτη, ἡ ἄσκηση ἔχει διπλό χαρακτῆρα. Εἶναι ταυτόχρονα ἀφαίρεση καί πρόσθεση, ἀπάρνηση καί ἀποδοχή, στέρηση καί προσθήκη. Κάθε μονομέρεια ἀκυρώνει τήν ἀσκητική προσπάθεια. Ἀπό τή μία πλευρά στερεῖται καί ἀπό τήν ἄλλη προσθέτει. Δέν μπορεῖ μόνον νά ἀπαρνιέται κάποια πράγματα, πρέπει καί ν’ ἀποδέχεται κάποια ἄλλα. Δέν γίνεται μόνο νά ἀφαιρεῖ, εἶναι ἀπαραίτητο καί νά προσλαμβάνει.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Σουφλίου, όπου μίλησε επίκαιρα ο εκ των κληρικών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Γρηγόριος Λιόλιος με θέμα: «Η προσευχή στην εν Χριστώ ζωή», τονίσας, μεταξύ άλλων·

«Εν Χριστώ ζωή σημαίνει να αρνηθούμε την αμαρτία και να γνέψουμε καταφατικά με θερμή καρδιά στην αγιότητα. Να απελευθερωθούμε από την τυραννίδα των παθών και να υποταχθούμε αυτοπροαιρέτως στις Εντολές του Ευαγγελίου. Να εξέλθουμε από τον φαύλο κύκλο της αμαρτίας και να εισέλθουμε στον παράδεισο των αρετών. Ο άνθρωπος που επιθυμεί να ζει εν Χριστώ απεκδύεται τον χιτώνα των απατηλών επιθυμιών και των πρόσκαιρων ηδονών από πάνω του και ενδύεται τον νέο άνθρωπο. Ενδύεται τον πνευματικό χιτώνα της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Αναγεννάται εν Χριστώ δια των μυστηρίων σε μία διαρκή πορεία προς το καθ ‘ ομοίωση…».