Η χειροτονία του νέου Επισκόπου Σταυροπηγίου (ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέστηκε σήμερα Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γλυφάδας η Χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Σταυροπηγίου κ. Αλεξίου.

Την Χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, πλαισιούμενος από τους Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, Κορίνθου κ. Διονύσιο, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο και Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Θήρας κ. Αμφιλόχιος, Γόρτυνος κ. Νικηφόρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Επίσης, “το παρών” έδωσαν, ο Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόριος Κωνσταντέλλος και πλήθος πιστών.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Σταυροπηγίου κ. Αλέξιο και του ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο στον δρόμο της αρετής και της θυσιαστικής αγάπης, ενώ του πρόσφερε ως ευλογία ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Τέλος, ο νέος Επίσκοπος μοίρασε το αντίδωρο στο εκκλησίασμα και δέχτηκε τις εγκάρδιες ευχές κλήρου και λαού.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Γλυφάδας, Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ψωΐνος, εξελέγη Επίσκοπος Σταυροπηγίου από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023.

Ο ψηφισμένος Επίσκοπος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος – κατά κόσμον Σταμάτιος- Ψωΐνος γεννήθηκε στην Αρεόπολη Λακωνίας το έτος 1963.

Το 1984 αποφοίτησε από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και το 1992 έλαβε το Πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη Μοναχός, λαβών το μοναχικό όνομα Αλέξιος, και χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Περιστερίου κυρού Χρυσοστόμου το έτος 1986.

Το 1988 προσήλθε στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, όπου χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1992 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κυρό Αγαθάγγελο, ο οποίος του απένειμε αυθημερόν και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Διακόνησε ως εφημέριος διαδοχικώς στους Ιερούς Ναούς Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, Αγίου Νικολάου Γλυφάδας, Αγίου Γεωργίου Βουλιαγμένης και τέλος στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, όπου κατέβαλε πολλές προσπάθειες, προκειμένου να ανακαινισθεί εκ βάθρων και να εξωραϊσθεί ο εμβληματικός αυτός Ναός.

Όταν συνεστήθη η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας το έτος 2002, δωρίσθηκε Πρωτοσύγκελος υπό του Τοποτηρητού, μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα, διακονώντας ευόρκως και ευσυνειδήτως, τόσο τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Παύλο, όσο και τον νυν Μητροπολίτη κύριο Αντώνιο.

Το 1997, κατόπιν Ιεροσυνοδικής Αποφάσεως, ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Μάρτιο του 2006 διορίσθηκε Διευθυντής Υπηρεσιών του ιδίου ιεραποστολικού Οργανισμού της Εκκλησίας.

Καθ’ όλη την ιερατική του πορεία ανέπτυξε σημαντική και καρποφόρο δραστηριότητα στους τομείς της Πνευματικής Διακονίας (θείο κήρυγμα, κατήχηση, ποιμαντική της νεότητος, ιερά εξομολόγηση, ποιμαντική κατά των αιρέσεων) και της Εκκλησιαστικής Διοικήσεως.

Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI