Η χειροτονία του Μητροπολίτη Γόρτυνος – Τι δήλωσαν ο Μητροπολίτης και ο Αρχιεπίσκοπος (ΦΩΤΟ)

Nα μεταφέρει το «αθόρυβο» που τον χαρακτηρίζει και στην Αρχιερατική του διακονία κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο. Παρέστησαν Αρχιερείς, κλήρος και λαός.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο μητροπολίτης Γόρτυνος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με συγκλονίζει το ύψος της τιμής που περιποιεί στην ευτέλειά μου ο Κύριός μου Ιησούς Χριστός. Πολύ περισσότερο, όμως, με συνέχει το μέγεθος της ευθύνης, που απορρέει εξ αυτής.

Γνωρίζω ότι ο Επίσκοπος είναι η εικόνα της θεότητος, νούς Χριστού, φως και φωτισμός, οδηγός και διδάσκαλος. Γνωρίζω ότι οι βαθμίδες του Αρχιερατικού θρόνου οδηγούν σε Γολγοθά και ότι η επισκοπική διακονία είναι διακονία σταυρώσιμη».

Σημείωσε, ότι «οι ημέρες, τις οποίες διερχόμαστε, καθιστούν βαρύτερο τον επισκοπικό σταυρό. Είναι ημέρες «κενώσεως» της Εκκλησίας. Η κρίση της θρησκευτικής πίστεως και η ανατροπή των αξιών άφησαν απελπιστικό κενό στην ψυχή του συγχρόνου ανθρώπου.

Η σύγχυση και η αμφισβήτηση έγιναν γνωρίσματα της εποχής μας. Γύρω μας εκατομμύρια ανθρώπων πληγωμένων, προδομένων, απελπισμένων, υψώνουν απεγνωσμένα τα χέρια τους και ζητούν λύτρωση. Καθώς είναι αφυδατωμένοι μεταφυσικά και έχουν πάρει διαζύγιο από το πνεύμα και, αφού τα έχουν δοκιμάσει όλα, ζητούν πλέον και κάτι άλλο. Στρέφονται με λαχτάρα στην Εκκλησία σαν τη μοναδική ελπίδα που τους μένει και ζητούν τη χαρά και την ειρήνη του Θεού.

Και στο πρόσωπο του επισκόπου, ζητούν να βρούν τη γνησιότητα της ορθοδόξου πίστεως και τη ζωντανή μαρτυρία του Ιησού Χριστού μέσα σ’ αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο» και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό και ο επίσκοπος του 21ου αιώνα χρειάζεται προφητική ενόραση και τόλμη για να συλλάβει τους παλμούς της εποχής του και να σκύψει με την στοργή του Καλού Σαμαρείτου επάνω από τις ανοικτές πληγές της σημερινής ανθρωπότητος.

Χρειάζεται την αρετή αγίου, την σύνεση σοφού, την αυταπάρνηση μάρτυρος, τον λόγο αποστόλου, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μεγάλης αποστολής του και να αναδειχθεί «τύπος των πιστών εν λόγω, εν αναστροφή, εν αγάπη, εν πνεύματι, εν πίστει, εν αγνεία» (Α΄ Τιμ. 4,12), ηγέτης αληθινός, ο οποίος θα οδηγεί τον λαό του Θεού «εις νομάς σωτηρίους»».

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, υπογράμμισε: «Χειροτονούμαι επίσκοπος, όχι για να κυβερνήσω, αλλά για να υπηρετήσω. Ούτε για να διαπρέψω. Αλλά για να επιδοθώ, με ιερή και ακατάπαυστη σιγή, στην υπηρεσία όλων των ψυχών».

Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πατρική του στοργή και εξέφρασε στο πρόσωπό του τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη και την υιική αγάπη. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ιεραρχία και υποσχέθηκε στους Ιεράρχες που τον εξέλεξαν να δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους.

Ευχαρίστησε, ακόμη, όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον πνευματικό του πατέρα Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο γιά τήν πατρική στοργή και αγάπη. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και προς τους Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιο, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο και τον Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο για την αγάπη τους, τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον τους, ενώ έκανε αναφορά και στον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο τον Α΄, στον οποίο οφείλει τις αφορμές της αφιερώσεώς του στον Θεό.

Έκανε λόγο για τους μακαριστούς προκατόχους του μητροπολίτες Γόρτυνες και Μεγαλοπόλεως ζητώντας παράλληλα τις ευχές του ποιμνίου της τοπικής Εκκλησίας. Αναφέρθηκε στους κατά σάρκα γονείς του και μίλησε για την αγάπη και την φροντίδα τους, στον αδελφό του, αλλά και σε όσους τον στήριζαν τόσα χρόνια.

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε: «Παραθέτω όλο μου το Είναι στην ευσπλαχνία του Παναγάθου Θεού και στα σεπτά και άγια χέρια Σας, προκειμένου με την δική Σας ευλογία και ευχή, να σπεύσω και να συναντήσω τους εν Γορτυνία και Μεγαλοπόλει αδελφούς μου.

Σας παρακαλώ, δεηθήτε ώστε, σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, «την ψυχήν του ιερέως και αρχιερέως δεί είναι καθαρωτέραν και αυτών των ακτίνων, ίνα μηδέποτε το Πνεύμα το Άγιον καταλιμπάνη αυτόν έρημον». Και οι ψυχές, που πλανώνται τήδε κακείσε, να ελκύωνται από το φως του ευαγγελίου και η ποίμνη του Χριστού συνεχώς να αυξάνεται προς δόξαν Θεού.

Σας παρακαλώ, Μακαριώτατε, ευχηθείτε, ώστε σαν ορθόδοξος επίσκοπος, ποτέ να μην αφήσω τη σκέψη μου να κατέβει από το ύψος του φρικτού αξιώματός μου. Και η πύρινη μορφή του Παρακλήτου, να κατοικήσει σε όλη την έκταση της ψυχής μου. Και να μου δώσει τη δύναμη, να διατηρήσω τον βαθμό της αρχιερωσύνης αταπείνωτο, το πολίτευμα άμεμπτο, και το λειτούργημα ευδόκιμο, για τη δόξα της Εκκλησίας και για τη σωτηρία της ψυχής μου.

Το δε τιμόνι της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, που σήμερα μου παραδίδετε, να το κρατώ σταθερά, με φόβο Θεού, έτσι ώστε μαζί με το εμπιστευθέν μοι ποίμνιο, να αξιωθούμε της αρρήτου αγαλλιάσεως, της αφράστου ευφροσύνης και της απολαύσεως των ανεκλαλήτων αγαθών της Μελλούσης Ζωής και Βασιλείας».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του μακαριστού μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία, αλλά και στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας. Μίλησε για τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για την ελευθερία της πατρίδας, ενώ τους χαρακτήρισε δραστήριους που όπου βρεθούν προκόβουν.

Έκανε λόγο για το φυσικό κάλλος, αλλά και για την μείωση του πληθυσμού της περιοχής τονίζοντας πως είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους τους φορείς.

«Χρειάζεται να βρεθούν επιπλέον τρόποι και κίνητρα, για να ενισχυθεί η παραμονή των ανθρώπων στον τόπο που γεννήθηκαν. Κι εμείς ως Εκκλησία αν υπάρχουν τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε δεν πρέπει να τους αποφεύγουμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. Επίσης, μίλησε για το ήθος του νέου μητροπολίτη και σημείωσε ότι τον ξεχώρισε για το αθόρυβο στοιχείο του χαρακτήρος του.

«Ζουμε σε ένα κόσμο που προβάλλεται ο θόρυβος και η εικόνα. Η με κάθε τρόπο επιβολή της παρουσίας του ενός έναντι του άλλου» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Ο Θεάνθρωπος, όμως, δεν διάλεξε κανέναν από αυτούς τους τρόπους.

Τα περισσότερα σημεία, τα θαύματα στην Καινή Διαθήκη δεν πραγματοποιούνται ενώπιον πολλών ανθρώπων και τις περισσότερες φορές ο Κύριος ζητούσε να παραμείνουν αδημοσίευτα στους πολλούς. Το κορυφαίο δε, η Ανάσταση, δεν έγινε ενώπιον ουδενός. Ανήγγειλε το μήνυμά του, της νίκης δηλαδή του θανάτου, μέσω της αδοξίας του πάθους και της άκρας κενώσεως.

Το ζήτημα δεν είναι απλώς να αλλάξει ο κόσμος, αλλά πως δεν θα πεθάνει ο κόσμος. Και αυτή η προσδοκία θα ολοκληρωθεί στα έσχατα. Από τώρα και μέχρι την δευτέρα παρουσία ο κόσμος θα βρίσκεται διαρκώς σε μία σύγχυση.

Και η Εκκλησία, η εκκλησιαστική κοινότητα θα βρίσκεται πάντα σε μία πάλη με το κοσμικό φρόνημα. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πάλης είναι ο τρόπος που μας υπέδειξε ο Χριστός, η σιωπή, η υπομονή, η καρτερία, η μη βία στην βία, το αθόρυβο είναι το υπόβαθρο για έναν επιτυχημένο διάλογο και επικοινωνία» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τον Μητροπολίτη να μεταφέρει το «αθόρυβο» που τον χαρακτηρίζει και στην Αρχιερατική του διακονία.

«Αντίθετα με το σύγχρονο κοσμικό πνεύμα, που απαιτεί με κάθε τρόπο την προβολη και την δημοσιότητα σου εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στην υψηλή αποστολή που η Ιεραρχία σου ανέθεσε» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία Ελλάδος