Η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών από τον Αρχιεπίσκοπο (ΦΩΤΟ)

Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Η Χειροτονία του νέου Επισκόπου Θεσπιών κ. Παύλου τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Ξάνθης & Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος κ. Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Επίσκοποι Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, Στρατονικείας κ. Στέφανος, Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς και Ταλαντίου κ. Επιφάνιος.

Επίσης, έδωσαν το παρών, πολιτικοί, τοπικές αρχές από την Καβάλα, κλήρος και λαός.

Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο νέος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Με βαθιά συγκίνηση και αγάπη στρέφω την σκέψη και την καρδιά μου προς την πεφιλημένη μου ηρωική Μακεδονία και τους πιστούς των Φιλίππων, της Νεαπόλεως, του Νέστου και της νήσου της Θάσου «ούς εν αληθεία ηγάπησα», ζητώ δημοσίως συγγνώμη για τον παραπικρασμό τους, και που σήμερα πολλοί εξ αυτών ταλαιπωρήθηκαν ταξιδεύοντας όλη τη νύκτα για να είναι παρόντες στο Μυστήριο της Αρχιερωσύνης. Με συγκινούν με την ανταπόδοση της αγάπης τους. Από τα βάθη της καρδιάς μου τους ευχαριστώ”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεν θα βρισκόμουν σ’ αυτήν την μοναδική για την ύπαρξή μου στιγμή, αν Εσείς Μακαριώτατε, Πάτερ και Δέσποτα, Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε, δεν με προκρίνατε ως βοηθό επίσκοπό Σας.

Σας ευχαριστώ εκ βάθους ψυχής Μακαριώτατε, Πάτερ και Δέσποτά μου. Πατέρα, τον μετά τον εν τοις ουρανοίς και τον κατά σάρκα πατέρα μου. Και Σας εκφράζω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου, διότι με ετιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας και πολλαπλώς με ευηργετήσατε.

Ουδέποτε θα λησμονήσω τους λόγους Σας και την εκπεφρασμένη σκέψη Σας για την ελαχιστότητά μου. Η αγάπη Σας για την Εκκλησία, οι τίμιοι και ανιδιοτελείς αγώνες Σας υπέρ αυτής, η συνέπεια και η σταθερότητα στις αρχές και τους λόγους Σας, η ευθύτητα και η ευγένειά Σας, θα αποτελούν πηγή εμπνεύσεως και δείκτη πορείας στην επισκοπική μου διακονία».

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στον νέο Επίσκοπο, αφού αναφέρθηκε στη Επισκοπή Θεσπιών και στην ιστορία της, μίλησε για τα χαρίσματα του νέου Επισκόπου, καθώς και για την τιμή να φέρει τον τίτλο της ιστορικής αυτής Επισκοπής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, o νέος Επίσκοπος μοίρασε το αντίδωρο στο εκκλησίασμα και δέχτηκε τις εγκάρδιες ευχές κλήρου και λαού.