Η χειροτονία του Επισκόπου Φωτικής κ. Νεκταρίου στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 5 Νοεμβρίου ε. ε., στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών η Χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Φωτικής κ. Νεκταρίου.

Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από τους Μητροπολίτες Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεώργιο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Κηφισίας κ. Κύριλλο, Γλυφάδας κ. Αντώνιο, Μάνης κ. Χρυσόστομο, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Θαυμακού κ. Ιάκωβο.

Συμπροσευχόμενοι, παρέστησαν, o Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και ο Επίσκοπος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος, ενώ με συγκίνηση οι εκατοντάδες παριστάμενοι αναφώνησαν το «Άξιος» για τον νέο Επίσκοπο της Εκκλησίας.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο νέος Επίσκοπος μοίρασε το αντίδωρο στους πολυάριθμους συγκινημένους πιστούς, ενώ δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές κλήρου και λαού.

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μηλώνιος, ιερέας τα τελευταία 57 χρόνια στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στις 10 Οκτωβρίου εξελέγη νέος Επίσκοπος Φωτικής από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Φωτικής κ. Νεκτάριος (κατά κόσμον Ιωάννης) Μηλιώνης, γεννήθηκε στην Κεραμίτσα Φιλιατών Θεσπρωτίας το 1942.

Την 7η Μαρτίου 1962 εκάρη μοναχός από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων και μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο Καρούσο. Την 30η Αυγούστου 1964 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Διονύσιο.

Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και της Νομικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου.

Το Μάρτιο του 1967 διορίσθηκε Διάκονος του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου για να βοηθήσει στα ιερατικά καθήκοντά του τον τότε ασθενούντα εφημέριο του ναού, Αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Κουτή.

Την 22α Νοεμβρίου 1970 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Σεραφείμ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και διορίσθηκε εφημέριος στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, όπου διακονεί μέχρι και σήμερα τους πάσχοντες ασθενείς συνανθρώπους.

Την 2α Σεπτεμβρίου 1972 ενεγράφη στο Μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, όπου και εγκαταβιοί μέχρι και σήμερα.

Την 26η Οκτωβρίου 1972 κλήθηκε να υπηρετήσει ως στρατιωτικός ιερεύς στο στρατόπεδο της Κορίνθου, όπου για 28 μήνες ανέπτυξε αξιόλογη πνευματική δράση.

Για την προσφορά του αυτή, ο τότε Μητροπολίτης Νέας Πελαγονίας και Ενόπλων Δυνάμεων κυρός Νικόλαος Ξένος, τον τίμησε την 6η Σεπτεμβρίου 1973 με το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Επί πολλά έτη δίδαξε νομικά μαθήματα στο προσωπικό του Ιδρύματος και τα Κέντρα Επαγγελματικού Καταρτισμού αφιλοκερδώς.

Τέλος, το 2005 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον τίμησε για την διακονία του με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου.

Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ