Η “αβάντα” των Ιεροσολύμων στις πολεμικές ιαχές του Πατριάρχη Μόσχας

© mospat.ru

της Έφης Ευθυμίου

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τη… Ρωσική Εκκλησία και τον Προκαθήμενο της, Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, εξέφρασε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, δια στόματος Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας, Θεοδόσιου.

Όπως μας ενημερώνει η ιστοσελίδα του ΤΕΕΣ (υπό νέα διοίκηση μετά την απόλυση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα), ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μίλησε “σε ομάδα Βρετανών δημοσιογράφων, από διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία”.

Στις δηλώσεις του έπλεξε το εγκώμιο του Ρώσου Πατριάρχη και έκανε λόγο για προκλήσεις της Δύσης εναντίον του.

“Δεν μπορούμε να βλέπουμε σιωπηλοί τις επιθέσεις αυτού του είδους, τις οποίες θεωρούμε παράνομες, ανάρμοστες ενέργειες εναντίον ενός θρησκευόμενου ανθρώπου υψηλού επιπέδου, που είναι πραγματικό πνευματικό σύμβολο της σύγχρονης Ορθοδοξίας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος.

Ο ίδιος, καλεί “όσους επιδίδονται σε υποκινήσεις στη Δύση κατά του Πατριάρχη Κυρίλλου, να εγκαταλείψουν την επιθετική τους στάση όχι μόνο εναντίον της Αυτής Αγιότητας του, αλλά και ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Σύμφωνα με τον Ιεράρχη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν συμμετέχει σε καμία πολιτική σύγκρουση.

“Αυτός, ως άνθρωπος της ειρήνης, τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου. Οι κατηγορίες κατά του Πατριάρχη Κύριλλου είναι ψευδείς και αβάσιμες. Θέλω να τονίσω ξανά ότι ο Πατριάρχης πάντα καλούσε όλες τις πλευρές να συμφιλιωθούν, να απαρνηθούν τους πολέμους και τη βία”, ήταν οι δηλώσεις του.

Στη συνέχεια ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους λέγοντας ότι “οι προκλήσεις κατά του αρχηγού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γίνονται αντιληπτές από εμάς ως εχθρικές ενέργειες εκ μέρους της Δύσης εναντίον ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για άλλη μία φορά θα ήθελα να εκφράσω ένα αίσθημα βαθιάς αλληλεγγύης στη Ρωσική Εκκλησία, και τη βεβαιότητα ότι αυτές οι κατηγορίες, που δεν έχουν βάση, δεν θα επηρεάσουν τη ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του επικεφαλής, του κλήρου και των πιστών της”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας, συμπλήρωσε μάλιστα ότι από τα χείλη του Πατριάρχη Κύριλλου (“Προκαθήμενου για περισσότερους από 100 εκατ. πιστούς, όχι μόνο από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και από πολλές άλλες χώρες του κόσμου”), ακουγόταν πάντοτε κηρύγματα για αγάπη, ειρήνη και έλεος, καθώς και εκκλήσεις για συμφιλίωση όλων των αντιμαχόμενων μερών, αλλά και απόρριψη κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας.

Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Θεοδόσιου, ο Πατριάρχης Μόσχας είναι αυτός που χρειάζεται συμπαράσταση και αλληλεγγύη, καθώς “βάλλεται” από άδικο πόλεμο και κατηγορίες από τη “Δύση”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στο ουκρανικό έδαφος, και εδώ και τέσσερις μήνες συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι δολοφονίες αμάχων, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό και την πολιορκία της Μαριούπολης, καθώς και οι καταστροφές και οι βομβαρδισμοί εκκλησιών.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος όλο αυτό το διάστημα ήταν “ενεργός” στα κηρύγματά του υπέρ του πολέμου, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ακολουθώντας κατά πόδας την κυβερνητική πολιτική.

Στις δηλώσεις του ο Πατριάρχης Μόσχας χαρακτήριζε τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις ως “επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στο Ντονμπάς”, ενώ απέδιδε τα αίτια του πολέμου, στα gay parades.

Άλλες φορές, δήλωνε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει στόχο “πρώτα και κύρια” την αποδυνάμωση της Ρωσίας, και ότι η αιτία του πολέμου βρίσκεται στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας και στην επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά και στον… Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον οποίο κατηγορεί για τη δημιουργία εκκλησιαστικού σχίσματος.

Την ίδια στιγμή, δωρίζει εικόνα της Παναγίας στον αρχηγό της ρωσικής εθνοφρουράς για να επιτύχει μια “γρήγορη νίκη” εναντίον των Ουκρανών, τελεί ειδική θεία λειτουργία για τους Ρώσους στρατιώτες τους οποίους καλεί να υπερασπιστούν τη χώρα τους “όπως μόνο οι Ρώσοι μπορούν”, καλεί τους Ρώσους πολίτες να στηρίξουν το Κρεμλίνο ώστε να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και δηλώνει πως -σύμφωνα με τον ίδιο- η Ρωσία δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν, “μόνο υπερασπίζεται τα σύνορα της”.

Εντύπωση προκαλούν δύο πράγματα. Πώς ο Αρχιεπίσκοπος Σεβάστειας θεώρησε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας είναι αυτός που βρίσκεται σε ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης, και όχι ο ουκρανικός λαός και οι πιστοί και ιερείς που ζουν καθημερινά εδώ και τέσσερις μήνες σε καθεστώς πολέμου, για τους οποίους δεν είχε έναν λόγο συμπαράστασης να αναφέρει.

Και γιατί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο σε μία και μόνη δήλωση του για τον πόλεμο τις πρώτες ημέρες της εισβολής κάνει λόγο για “οδυνηρή κρίση” χωρίς να αναφέρει καν το όνομα της Ρωσίας ή την επίθεση, επέλεξε να προσφέρει την αμέριστη συμπαράσταση του προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο με τόσο ευγλωτο τρόπο μάλιστα, τη στιγμή που σύσσωμες οι Εκκλησίες καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη χρήση του θρησκευτικού λόγου για την δικαιολόγηση των αιτιών του πολέμου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόσφατο ανακοινωθέν του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.