Η αντιπροσωπεία της ελληνικής αποστολής στο ΠΣΕ για το θέμα της μετανάστευσης

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Για την μετανάστευση και για το πώς η εκκλησία μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την επείγουσα ανάγκη φροντίδας των προσφύγων, μίλησε στο πλαίσιο της 11ης Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, μέλος της αποστολής της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Συνέλευση.

Όπως σχολίασε, η μοναδική ευκαιρία που έχει η Εκκλησία είναι πως δεν είναι κάποιος κυβερνητικός οργανισμός που να πρέπει να ζητήσει διαβατήριο ή επίσημα στοιχεία προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες με κάποιον τρόπο.

“Την ίδια στιγμή, μπορεί να έχετε στο μυαλό σας στη Δύση ότι στην Ελλάδα υπάρχει οργανωτικό χάος, αλλά είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν κυρίως στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο”.

Ο Αρχιμ. Ιάκωβος τόνισε δε ότι εξαιτίας του ότι δεν ακολουθούμε (στην Ελλάδα) κάποιον γραφειοκρατικά οργανωμένο τρόπο, “είμαστε οργανωμένοι απλώς με το να αγαπάμε και να βοηθάμε τους γείτονες και όποιον έρχεται στα σύνορα μας.

Την ίδια στιγμή, ως ένας οργανισμός 2000 ετών είναι πολύ σημαντικό να θεωρήσουμε τους πρόσφυγες ως παιδιά και σχεδόν τους υιοθετούμε”.

Τόνισε δε ότι η νοοτροπία είναι πως η Εκκλησία γίνεται “νονός” των προσφύγων, και τους δίνει στήριξη ώστε να μην αισθάνονται ότι είναι μόνοι.