Η άνοδος της εικόνας της Θεοτόκου στο Μετόχι της Γεσθημανής

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, έλαβε χώρα η τελετή της ανόδου της εικόνας της Θεοτόκου εκ του Θεομητορικού Μνήματος στη Γεθσημανή στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επί τη συμπληρώσει εννέα ημερών από της Κοιμήσεως και τη Αποδόσει της εορτής.

Για την τελετή τελέστηκε το πρωΐ της κυριωνύμου ημέρας θεία Λειτουργία στο Θεομητορικό Μνήμα από τους εφημερίους του σεπτού Προσκυνήματος.

Ακολούθως άρχισε η λιτανεία από Γεθσημανής στο Πατριαρχείο, διερχομένη προ των Ιερών Μονών του Αγίου Στεφάνου αρχικά και της αγίας Άννης και του Πραιτωρίου. Διερχομένη στη συνεχεία προ των Μονών του Αγίου Χαραλάμπους και της Παναγίας Σειδανάγιας, εν ω εψάλλοντο τα τροπάρια «εν τη Γεννήσει την Παρθενίαν εφύλαξας…», «Απόστολοι εκ περάτων συνανθροισθέντες ενθάδε…» και οι πιστοί ιστάμενοι δεξιά και αριστερά της οδού προσεκύνουν με ευλαβεία.

Στην διασταύρωση της Χριστιανικής Οδού μετ’ αυτής του Πατριαρχείου προσήλθε για προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και οι Άγιοι Συνοδικοί και άλλοι Αγιοταφίται Πατέρες.

Ακολούθως ο φέρων επί στήθους καθ’ όλη την λιτανεία την εικόνα της Θεοτόκου Αρχιεπίσκοπος Αβήλων κ. Δωρόθεος συνέχισε μετά των μοναχών, μοναζουσών και του λαού και διαβάς προ του Ναού της Αναστάσεως, αναπέμπων δέηση, τοποθέτησε την εικόνα στην εν τω Μετοχίω της Γεθσημανής θέση αυτής, για φύλαξη έως του επομένου έτους.