Η Ανάσταση του Κυρίου στον Καθεδρικό Ναό της Λευκωσίας

«…Το «καινόν και θείον Πάσχα» αποτελεί για μας πηγή παρηγορίας και ανακούφισης, ενδυναμώνει την πίστη μας και αναπτερώνει τις ελπίδες για την απαλλαγή μας από τα δεινά και τις κακουχίες του κόσμου τούτου. Ζώντας μέσα στο Φως της Αναστάσεως, παραμερίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και νιώθουμε δυνατοί και ακμαίοι, με την πίστη ότι θα αντικρύσουμε με το απρόσιτο Φως της Αναστάσεως, τον «Χριστόν εξαστράπτοντα….».

Με αφορμή τη φετινή εορτή της Αναστάσεως τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μέσω του μηνύματός του, το οποίο αναγνώσθηκε κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς της Κύπρου, έφερε ενώπιον όλων μας το πραγματικό νόημα της Αναστάσεως τού Κυρίου μας, που δεν είναι άλλο από τη νίκη κατά της αμαρτίας και του θανάτου.

Κατά τη φετινή Ανάσταση, όμως, συγκλονισμένη η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις πολεμικές επιχειρήσεις μίας χριστιανικής χώρας σε μία άλλη ομόδοξή της. Χαρακατηριστικά, ο Μακαριώτατος ανέφερε· «Από τις 24 του παρελθόντος Φεβρουαρίου, παρακολουθούμε όλοι μας με βαθύτατη οδύνη την εισβολή, που η Ρωσία, μία χριστιανική χώρα, επιχείρησε εναντίον μιάς άλλης χριστιανικής χώρας, της Ουκρανίας. Γινόμαστε όλοι μάρτυρες της φρίκης του πολέμου, του θανάτου δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και από τις δύο πλευρές, της καταστροφής ολόκληρων πόλεων και της κατακρήμνισης σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων.

Με πόνο ψυχής βλέπουμε το δράμα της προσφυγοποίησης πολλών εκατομμυρίων αδελφών μας και ταυτόχρονα αντικρύζουμε στα μάτια χιλιάδων μικρών παιδιών τον απερίγραπτο πόνο της ορφάνιας η και του ξεριζωμού… ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, του μόνου Αληθινού Ειρηνοποιού, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι είμαστε εναντίον κάθε πολεμικής εισβολής μιάς χώρας εναντίον μίας άλλης. Διακηρύττουμε τον σεβασμό στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών του κόσμου και, ιδιαιτέρως, στη διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας κάθε ανθρώπου».

Ιδιαιτέρως, όμως, για όλους τους Έλληνες της Κύπρου, η κάθε εισβολή μίας χώρας σε μία άλλη, φέρνει στη μνήμη τις χαίνουσες πληγές της τουρκικής εισβολής στο νησί μας. Ο Μακαριώτατος τόνισε πως «για μας, η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά και κάθε εισβολή, αναξέει το άλγος και την ιστορική οδύνη, που δοκιμάσαμε ως κυπριακός Ελληνισμός 48 χρόνια προηγουμένως, το 1974, με την κατάληψη του 37% των εδαφών μας, την προσφυγοποίηση 180 χιλιάδων συμπατριωτών μας και με τον τραγικό απολογισμό τριών χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων…

Και παρ’ όλες τις οδυνηρές υποχωρήσεις που κάναμε, σε μια ειλικρινέστατη προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού, αυτό, όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά, αντίθετα, δεχόμαστε και απειλές για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, με εμφανείς τις μεθοδικές προθέσεις της Τουρκίας για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου…. Οι άγονες διαπραγματεύσεις, τις οποίες επί τόσα πολλά χρόνια διεξάγουμε, δεν μας αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία τις χρησιμοποιεί για την παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής. Συνεπώς, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελεί μεγάλο σφάλμα να προβούμε σε οποιανδήποτε άλλη υποχώρηση έναντι του κατακτητή».

Το μήνυμα, όμως, της σημερινής ημέρας, είναι αναστάσιμο! Αγάπη, συγχωρητικότητα, ανεκτικότητα, περιχώρηση· «ας στρέψουμε τον νού και την ελπίδα μας στο πρόσωπο του Αναστάντος Χριστού», είπε ο Μακαριώτατος· «Εκείνου που βάδισε με πίστη και υπομονή τον ανάντη δρόμο του Γολγοθά και εκουσίως υπέμεινε τον Σταυρό. Έτσι και εμείς, ας υπομείνουμε με την ίδια πίστη τις αντιξοότητες και τις θλίψεις που μας παρουσιάζει η ιστορική πορεία της πολύπαθης πατρίδας μας, με την απόλυτη πεποίθηση ότι τον Γολγοθά και τη Σταύρωση θα ακολουθήσει η πεπληρωμένη χαρά της Αναστάσεως»

Ο Προκαθήμενος τής Εκκλησίας Κύπρου τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον νέο Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα παρά την Αρχιεπισκοπή. Συλλειτούργησαν οι ενδημούντες στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καθώς και άλλοι κληρικοί τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Παρέστησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Τοπικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και εκατοντάδες πιστοί.