Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Πέρθη

Την Μεγάλη Τρίτη ο Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πέρθη.

Προς το τέλος της Ακολουθίας εψάλη το Τροπάριο της Κασσιανής, ένας όμορφος και εμπνευσμένος ύμνος που συνέθεσε η υμνογράφος Κασσιανή.

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, ο Επίσκοπος κ. Ελπίδιος έκανε μια σύντομη αναφορά στην Κασσιανή, η οποία έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ., και περιέγραψε καταρχάς την ιστορία όπου στα ανάκτορα της Κωνσταντινούπολης διοργανώθηκε μεγάλη σύναξη με τις πιο όμορφες κοπέλες της Αυτοκρατορίας, προκειμένου ο αυτοκράτορας Θεόφιλος να διαλέξει την μέλλουσα σύζυγό του και αυτοκράτειρα, δίνοντας σε όποια διάλεγε ένα χρυσό μήλο. Το βλέμμα του αυτοκράτορα έπεσε στην Κασσιανή, την οποία πλησίασε και σαρκαζόμενος της είπε: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» («Από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα»), υπονοώντας την Εύα. Η Κασσιανή απάντησε σοφά: «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα» («Και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα»), εννοώντας την Παναγία, η οποία έφερε στον κόσμο το μεγαλύτερο αγαθό. Η απάντηση αυτή εντυπωσίασε τον αυτοκράτορα αλλά παράλληλα πλήγωσε την περηφάνεια του, και γι’ αυτό παρέκαμψε την Κασσιανή και έδωσε το χρυσό μήλο σε μια άλλη υποψήφια νύφη.

Η Κασσιανή τελικά έγινε μοναχή, όμως ο Θεόφιλος, όπως εξήγησε ο Επίσκοπος Κυανέων, θέλησε να την δει για τελευταία φορά πριν πεθάνει. Καθώς ο αυτοκράτορας πλησίαζε με τη φρουρά του το κελί της, η Κασσιανή έγραφε το περίφημο τροπάριό της. Όταν κατάλαβε όμως την παρουσία του στη μονή, θέλησε να τον αποφύγει και κρύφτηκε, αφήνοντας το χαρτί της, με ημιτελές το τροπάριο, πάνω στο τραπέζι. Ο Θεόφιλος κατευθύνθηκε στο κελί της, δεν βρήκε μεν την Κασσιανή, αλλά παρατήρησε το χαρτί και ανέγνωσε αυτά που είχε γραμμένα. Όταν τελείωσε την ανάγνωση και προτού αποχωρήσει, προσέθεσε τον στίχο «ὧν ἐν τῷ παραδείσῳ Εὔα τὸ δειλινόν, κρότον τοῖς ὠσὶν ἠχηθεῖσα, τῷ φόβῳ ἐκρύβη». Αυτά τα λόγια σχετίζονται και με την Κασσιανή, η οποία μόλις άκουσε τα βήματα του Θεόφιλου, κρύφτηκε αμέσως. Επιστρέφοντας στο κελί της και ανακαλύπτοντας τι είχε γράψει ο Θεόφιλος, το άφησε ως είχε και ολοκλήρωσε τη σύνθεση του ύμνου.

Καταληκτικά, ο Επίσκοπος κ. Ελπίδιος υπενθύμισε ότι η Κασσιανή έχει επίσης γράψει τον κανόνα «Κύματι θαλάσσης» που ψάλλεται τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ η μνήμη της τιμάται από την Εκκλησία μας στις 7 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Τέλος, ο Επίσκοπος Κυανέων ευχήθηκε σε όλους να έχουν ένα ευλογημένο και σωτήριο Πάσχα.