Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις θερινές εκδηλώσεις «Ιμβρίων Θεοτόκεια 2023»

Με μία επιστημονική εσπερίδα και μία έκθεση φωτογραφίας, συμμετέχει για μία ακόμη χρονιά η Αγιορειτική Εστία στις θερινές εκδηλώσεις «Ιμβρίων Θεοτόκεια 2023» της Μητρόπολης Ίμβρου και Τενέδου, που περιλαμβάνουν πληθώρα θρησκευτικών, μουσικών, επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στην εσπερίδα με τίτλο «Ίμβρος – Άγιον Όρος. Η διαχρονική σχέση των δύο τόπων» την ερχόμενη Δευτέρα 21 Αυγούστου, θα αναδειχθεί η μακραίωνη και ισχυρή πνευματική σχέση της Ίμβρου με το Άγιον Όρος, μέσα από εισηγήσεις Αγιορειτών Μοναχών και Ίμβριων στην καταγωγή ερευνητών.

«Ένα παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγιους του Αγίου Όρους του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, με καταγωγή από το Γλυκύ της Ίμβρου και το όνομα του οποίου έχει λάβει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος» , δήλωσε στο ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχέση της Αγιορειτικής Εστίας με την Ίμβρο ξεκίνησε το 2004, όταν παρουσιάστηκε στο μαρτυρικό νησί η έκθεση φωτογραφίας του αείμνηστου Γιώργου Πούπη με τίτλο «Παναγία Πορταΐτισσα. Αέναος ευλογία». «Εκείνη η πρώτη επίσκεψη στο νησί, μας σημάδεψε, καθώς επισκεφθήκαμε όλα τα ελληνικά χωριά και είδαμε με τα μάτια μας την θλιβερή ερήμωση του τόπου. Από τότε, έχουμε ταξιδέψει στην Ίμβρο πολλές φορές και έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων θέλοντας να συμβάλλουμε και εμείς με τον τρόπο αυτό στην αναγέννηση του ελληνικού στοιχείου και στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων του νησιού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούρος.

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας – μικρό οδοιπορικό στον Άθω

Μετά την ολοκλήρωση της επιστημονικής εσπερίδας, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Αναστάσιου Ωρολογά με τίτλο «1973. Μικρό οδοιπορικό στον Άθω». «Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του κ. Ωρολογά μας ταξιδεύουν στην Αθωνική Πολιτεία του 1973 και αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική των κτιριακών συγκροτημάτων των μοναστηριών του Άθω», αναφέρει ο Διευθυντής της Αγειοριτικής Εστίας και επιμελητής της έκθεσης Αναστάσιος Ντούρος, τονίζοντας ότι τα πρώτα μαθήματα φωτογραφίας ο κ. Ωρολογάς τα πήρε σε παιδική ηλικία από τον θείο του και σπουδαίο φωτογράφο Σπύρο Μελετζή, ο οποίος καταγόταν από την Ίμβρο, ενώ αργότερα έλαβε μαθήματα φωτογραφίας από τον καλλιτεχνικό όμιλο της ΧΑΝΘ.

Η έκθεση θα παραμείνει στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Από: Βαρβάρα Καζαντζίδου