Η Α’ Συνάντηση Νεολαίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Μεταξύ 1ης και 4ης Σεπτεμβρίου 2022 διοργανώθηκε η πρώτη Συνάντηση Νεολαίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία.

Η εκδήλωση αύτη, στην οποία συμμετείχαν περί τους 250 νέοι και νέες, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Green Park της περιοχής Pendik και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου και ολοκληρώθηκε.

Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Καινά ποιώ πάντα» (Ἀποκ. κα’, 5), κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για τη Σύναξη αύτη και για την ευκαιρία να απευθυνθεί σε νέους και νέες, οι οποίοι είναι το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας μας. Τόνισε δε ότι «η ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των διαφορετικών, η διαπολιτισμική επικοινωνία, με την οποία η ετερότητα μετατρέπεται σε ζωτική κοινωνία της ζωής, είναι το πρώτιστο καθήκον για τον σύγχρονο άνθρωπο». Αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση και για τους Ορθοδόξους νέους, τους οποίους κάλεσε να συνδυάζουν στη ζωή τους την πιστότητα στην ιδιαίτερη παράδοσή μας με την ανοιχτοσύνη προς τον «άλλο», τον αδελφό.

Η πρώτη θεματική ενότητα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην παρουσία των Ρωμιών Ορθοδόξων νέων στη σύγχρονη Τουρκία, στον τρόπο με τον οποίο αυτοί καλούνται να ζήσουν, να καλλιεργήσουν και να διαφυλάξουν τις αξίες της Ορθοδοξίας.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Κοινωνία Προσώπων», παρουσιάστηκαν τα κεντρικά στοιχεία και οι διαστάσεις της Ορθόδοξης ταυτότητας, ουσιαστικό στοιχείο της οποίας είναι ο πολιτισμός του προσώπου και της αλληλεγγύης, η ζωή ως κοινωνία και σχέση. Συζητήθηκαν οι δυσκολίες και οι δυνατότητες βίωσης της ιδιοπροσωπίας μας σήμερα.

Αντικείμενο της τρίτης ενότητας ήταν «Η Ποιμαντική των Ορθοδόξων νέων της Τουρκίας». Στη συνάφεια αυτή τέθηκαν επίσης θέματα σχετικά με την ομογενειακή σχολική εκπαίδευση στη χώρα. Η τελευταία θεματική ενότητα είχε τον τίτλο «Νέοι, Πολυθρησκευτικότητα και Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Στο Ανακοινωθέν, το οποίο συντάχθηκε και αναγνώστηκε κατά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου στη Χάλκη, σημειώνεται ότι «Οι πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, μετά τις εισηγήσεις κάθε ενότητας, ανέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον των νέων για τη διάσωση και προβολή της Ορθόδοξης ταυτότητάς τους, την επιθυμία τους για περισσότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ τους, και τις προσδοκίες τους από την ποιμαίνουσα Εκκλησία για στήριξη στην προσπάθειά τους αυτή. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη γλωσσική ποικιλία που χαρακτηρίζει την Ορθόδοξη παρουσία στην Τουρκία και με τη σημασία της πίστης μας ως ενοποιού στοιχείου πέρα από τις διαφορές πολιτισμικής προέλευσης. Εκφράστηκε η επιθυμία να συνεχισθεί η προσπάθεια που άρχισε με τη Συνάντηση αυτή, με νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλλουν στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των νέων και στην καλύτερη αλληλογνωριμία, και θα ανοίξουν νέες προοπτικές για το μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτατο για την ιδέα και την υλοποίηση αυτής της σημαντικής Συνάντησης και την ευκαιρία που έδωσε στους Ορθοδόξους νέους που διαβιούν στην Τουρκία, να συμμετάσχουν στην άριστα οργανωμένη και πολύ καρποφόρα αυτή εκδήλωση. Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλοξενία και για τις ωραίες εμπειρίες που ζήσαμε κατά το τετραήμερο αυτό. Εγκάρδιες ευχαριστίες απευθύνουμε προς τον υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της παρούσας Συνάντησης Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, προς τα μέλη της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της Σύναξης. Μάς χαροποίησε η παρουσία Επισήμων, εκπροσώπων άλλων χριστιανικών δογμάτων και παρατηρητών. Ευχαριστούμε επίσης τις αρμόδιες Αρχές για τη στήριξη της διεξαγωγής της εκδήλωσής μας.

Εκφράζουμε την κοινή επιθυμία των μελών της Συνάντησης να οργανωθεί σε εύθετο χρόνο και δεύτερη παρόμοια σύναξη, με μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων μας και με ανάθεση περισσότερων ευθυνών σε αυτούς για την προετοιμασία της.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!».

Πηγή: greek.vema.com.au