Μητροπολίτης Καστοριάς: Η Κυριακή των Αποδήμων ενώνει τους Αποδήμους με τις ρίζες τους

Την Κυριακή, 20 Αυγούστου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  Καστοριάς, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στα πλαίσια της Κυριακής των Αποδήμων, ενός νέου θεσμού που καθιέρωσε από φέτος η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Ως Κυριακή των Αποδήμων ορίστηκε η πρώτη Κυριακή μετά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποία θα τελείται και η σύναξη των Αποδήμων Καστοριέων, αλλά και το κτιτορικό μνημόσυνο του Ναού.

Μαζί με τόν Μητροπολίτη Καστορίας λειτούργησαν οι Αρχιμανδρίτες π. Στέφανος Σχοινάς και π. Παύλος Λαζόγκας και ο Διάκονος π. Παντελεήμων Δόνες.

Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης κ. Δαμιανός Σιώκης, η εκπρόσωπος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών κ. Μαίρη Γερασόπουλος, ο κ. Φώτιος Γερασόπουλος, Οφφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και πολλοί ακόμη Απόδημοι που παραθερίζουν αλλά και επαναπατρισθέντες.

Εκκλησιάστηκε ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, ο πρ. Βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, υποψήφιοι για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και πλήθος πιστών.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Κασοτριάς κ. Καλλίνικος τέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού ανά την οικουμένη Καστοριέων, και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαρίων Κτιτόρων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και ευεργετών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του ανέλυσε την φράση από το απολυτίκιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «λυτρουμένοι εκ θανάτου τας ψυχάς ημών», ενώ, απευθυνόμενος, κατά την απόλυση, στους εκκλησιασθέντες Αποδήμους, είπε:

«Η Κυριακή των Αποδήμων είναι ένας νέος θεσμός που θεσπίζει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Η πρώτη Κυριακή μετά την Εορτή της Παναγίας μας, θα αφιερώνεται στους Αποδήμους αδελφούς μας, με λατρευτικές εκδηλώσεις, και έχουμε την φιλοδοξία, κ. Πρόεδρε, και αγαπητοί μου, να αναβαθμίσουμε τον θεσμό αυτό και με εκδηλώσεις καλλιτεχνικές και φιλολογικές, αντάξιες των Αποδήμων μας.

Η Κυριακή των Αποδήμων είναι ένας θεσμός μνήμης, ευχαριστίας, τιμής και ενότητας.

Μνήμης, γιατί θυμόμαστε τους πρώτους αποδήμους, Σκαπέρδας και Σαμαράς, που πριν από εκατό χρόνια και πλέον άνοιξαν τον δρόμο για αναζήτηση νέων ευκαιριών στον νέο κόσμο. Θυμόμαστε τους ευεργέτες αποδήμους, οι οποίοι δεν ξέχασαν την Πατρίδα και την ευεργέτησαν με δωρεές και έργα, όπως το Ρολόι-καμπαναριό του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, την αγιογράφηση του Ναού, από τους αδελφούς Τσούκα, που ανήκουν στους επαναπατρισθέντες αποδήμους, και άλλες ευεργεσίες.

Θεσμός ευχαριστίας, γιατί θα λέμε ένα «ευχαριστώ» στους παλαιοτέρους και συγχρόνους Αποδήμους. Ειδικότερα, γνωρίζω, ότι στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επί του μακαριστού προκατόχου μου, οι Απόδημοι βοήθησαν με μεγάλα χρηματικά ποσά το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και τα Συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Κατά την περίοδο της τοποτηρητείας και επί της αρχιερατείας μου, προσέφεραν 8.131 ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και 20.000 δολλάρια εφέτος τον Ιούλιο, με την προοπτική να μας χορηγήσουν 50.000 δολλάρια όπως μας έχουν υποσχεθεί.

Επίσης, προσέφεραν 2000 και 2000 δολλάρια για το Γηροκομείο.

Η Αδελφότητα Φιλοπτώχου Κυριών Νέας Υόρκης, επί τοποτηρητείας και στις ημέρες μου, προσέφεραν 5.975 δολλάρια τον Ιανουάριο 2021, και 2000 δολλάρια τον Αύγουστο 2022.

Είναι θεσμός ενότητας, διότι θα ενώνει την Πατρίδα με τις νέες Πατρίδες, τους Αποδήμους με τις ρίζες τους, την Εκκλησία της Καστοριάς με τις νέες Ενορίες τους. Η ενότητα και η ομόνοια είναι μεγάλες κοινωνικές αρετές. Το λέει και η ονομασία του Συλλόγου Καστοριανών της Αμερικής, Ομόνοια. Ομόνοια είναι η λέξη που κυριάρχησε στην Ελλάδα αμέσως μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, και έτσι έχουν ονομασθεί πολλές πλατείες πολλών πόλεων της Ελλάδος, όπως η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Αθήνας, και της Καστοριάς μας.

Η Ενότητα και η Ομόνοια, βεβαίως, συνδέονται με την ταυτότητα του Γένους και με την Παράδοσή του. Γι᾽ αυτό και σεβόμαστε την παράδοσή μας και επιλέγουμε ως πρότυπα παιδείας τα πρόσωπα εκείνα της Ελληνικής ιστορίας που εκφράζουν την διαχρονική παράδοση του Γένους και σέβονται όλες τις πτυχές της ιστορίας μας.

Επιθυμούμε την ενότητα με τους Αποδήμους μας στην Αμερική και αλλού, μέσα στο πλαίσιο της παράδοσής μας.

Αλλά, αγαπητοί μου, μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή της χαράς, της συνάντησης, της τιμής, της μνήμης, της ευχαριστίας, της ενότητας, θέλω να εκφράσω και έναν αναστεναγμό και να μεταφέρω και ένα δάκρυ.

Έναν αναστεναγμό, για τους νέους και τις οικογένειες που συνεχίζουν και στις ημέρες μας, αυτήν την ώρα που μιλάμε, να φεύγουν στα ξένα για να βρούν εργασία και ποιότητα ζωής, καλύτερη από την Πατρίδα μας. Και δεν ομιλώ για νέους που θέλουν να σπουδάσουν σε ονομαστά κέντρα γνώσης του εξωτερικού, αλλά ομιλώ για ανέργους, για οικογένειες που δεν μπορούν να επιβιώσουν αξιοπρεπρώς, και παίρνουν τον δρόμο της ξενιτειάς. Και επειδή γνώρισα ήδη τέτοιους ανθρώπους και τέτοιες οικογένειες και τις αγάπησα, γι᾽ αυτό και αφήνω τον αναστεναγμό και το δάκρυ.

Σήμερα είναι και ημέρα τιμής. Γενικότερης τιμής προς όλους τους αποδήμους, αλλά και ειδικότερης τιμής.

Θέλω να τιμήσω τον Πρόεδρο των Καστοριέων Νέας Υόρκης κ. Δαμιανό Σιώκη, και την Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Νέας Υόρκης κ. Ευστρατία-Τούλα Καλαπούτη.

Τον κ. Δαμιανό τον γνωρίζω και έχω πολλές φορές συνομιλήσει μαζί του και έχω διακρίνει την εξυπνάδα του και την ευγένειά του.

Την κ. Ευστρατία-Τούλα, την ακούω, έχουμε αλληλογραφήσει, δεν την έχω γνωρίσει, αλλά την γνωρίζω εκ των καρπών της και εκ των συνεργατών της, όπως από την κ. Γερασόπουλος, την κ. Κουκούλη κ.α.

Και επειδή πολλές φορές λέγεται ότι τα ονόματα του τάδε και του τάδε γράφηκαν με χρυσά γράμματα και δεν ξέρω τι άλλου είδους γράμματα, πρέπει να πω ότι και τα χρυσά γράμματα φθείρονται και τα αφαιρούν και τα ληστεύουν.

Εμείς στην Εκκλησία γράφουμε τα ονόματα των ανθρώπων, με αιώνια γράμματα. Μνημονεύουμε τα ονόματά τους στην θεία Λειτουργία, ώστε να γραφούν στην μνήμη του Θεού, δηλαδή στην αιωνιότητα.

Τα ονόματα των κτιτόρων και των ευεργετών τα μνημονεύουμε σε κάθε θεία Λειτουργία και σε κάθε εορτή. Όσοι έχετε βρεθεί στο Άγιον Όρος, θα έχετε διαπιστώσει πως οι Μοναχοί μνημονεύουν τους ευεργέτες της Μονής, που μπορεί να έχουν ζήσει πριν από αιώνες.

Όπως και σήμερα ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός μνημονεύει τους κτίτορές του.

Γι᾽ αυτό, παρακαλώ να δώσετε τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίων των δύο Συλλόγων, ώστε από εδώ και πέρα να μνημονεύονται στην ιερά πρόθεση της θείας Λειτουργίας, εδώ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς.

Ευχαριστώ και πάλι για την ανταπόκρισή σας και για ο,τι έχετε πράξει για την Καστοριά.

Να έχουμε μια ευλογημένη νέα εκκλησιαστική και σχολική χρονιά».

Τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος προσέφερε από μια εικόνα της Παναγίας στον κ. Σιώκη και στην εκπρόσωπο της κ. Καλαπούτη, με ανάλογη αφιέρωση.

Ακολούθησε δεξίωση που προσέφερε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός στην Αίθουσα Ταβιθά.