Τιμήθηκε η 77η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων

Τιμήθηκε την Παρασκευή, 13 Αυγούστου,  η 77η επέτειος του Ολοκαυτώματος Ανωγείων Κρήτης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Πολίτες, εκπρόσωποι των πολιτικών Αρχών και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η τοπική Εκκλησία, τίμησαν τη μνήμη των πατριωτών αγωνιστών και επισήμους να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος που συντελέστηκε στις 13 Αυγούστου του 1944.

Το πρωί της Παρασκευής τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, εκφωνήθηκε ομιλία από τον Περιφερειακό σύμβουλο, δικηγόρο, κ. Νίκο Σκουλά, ενώ ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους Αρχών, θεσμικών εκπροσώπων, κομμάτων, οργανώσεων, και αποδόθηκαν ύμνοι από τοπικούς μουσικούς και χορωδίες.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις μνήμης ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Ανδρέας Ξανθός από το ΣΥΡΙΖΑ και Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, και ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μαζί με άλλους δημάρχους του νησιού.

“Ήταν μια ευκαιρία, με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, να θυμηθούμε όλους τους διαχρονικούς αγώνες που έδωσαν οι Ανωγειανοί”, δήλωσε ο Υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας παράλληλα πως “με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με συγκίνηση, τιμήσαμε σήμερα όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι”. “Διαχρονικούς αγώνες έδωσαν οι Ανωγειανοί προκειμένου σήμερα να απολαμβάνουμε την Ελευθερία και τα αγαθά της Δημοκρατίας”, επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης και συνέχισε: “Νομίζω τα μηνύματα τα οποία βγαίνουν από αυτούς τους αγώνες είναι επίσης διαχρονικά και πρέπει οι νεότερες γενιές να τα τηρούν απαρέγκλιτα και να καταλάβουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε η Δημοκρατία, ούτε η Ελευθερία”.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Ξανθός, δήλωσε: “Θεωρώ ότι αυτές οι εκδηλώσεις που κάθε χρόνο συντηρούν την ιστορική μνήμη, έχουν τεράστια αξία. Είναι ένα ανάχωμα απέναντι στη λήθη, είναι ένα χρέος τιμής και κρατούν σε υψηλό επίπεδο την ομοψυχία και την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας και σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλα δεινά, στη διάρκεια των πολέμων. Είμαστε σε μια περίοδο νέων απειλών. Θεωρώ ότι ακόμα η απειλή του φασισμού δεν έχει εκλείψει. Ίσα ίσα που οι αλλεπάλληλες κρίσεις δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για να ξανασηκώσει κεφάλι ο φασισμός. Πιστεύω λοιπόν ότι πέρα από το να θωρακίζουμε τη δημοκρατία και να δημιουργούμε αναχώματα απέναντι στη νεοφασιστική απειλή οποιασδήποτε μορφής, αυτή τη περίοδο η προτεραιότητα είναι να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία, την αξιοπρέπεια και την επιβίωση της κοινωνίας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Η μεγάλη υγειονομική και κλιματική κρίση, είναι η σύγχρονη απειλή, απαιτεί νέου τύπου οργάνωση των κοινωνιών, υπερεθνικές συνεργασίες και παρεμβάσεις, που να βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι το κέρδος. Αυτό είναι σήμερα το μήνυμα της συγκυρίας και πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια”.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα των αγωνιστών της Αντίστασης για ενότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία, δημοκρατία και πρόοδο. Ειδικότερα, ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε: “Αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα μας. Τα μηνύματά τους είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες για τους νεότερους. Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων των Ανωγειανών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, γράφοντας τα Μαρτυρικά Ανώγεια με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας. Παράλληλα κρίνουμε δίκαιο και υποστηρίζουμε το αίτημα διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να δοθεί δίκαιη λύση στο όλο ζήτημα”.