Η 44η Επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών, η 44η επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, στην πόλη του μαρτυρίου του, στην Πάτρα, από την Μασσαλία της Γαλλίας, όπου ευρίσκετο, κλαπείς από τους Λατίνους, το 1205.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα, στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2024 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών και των Πολιτικών, Στρατιωτικών και λοιπών Αρχών. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της πόλεως και Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο τέλος του Εσπερινού προεχείρισε πνευματικό τον ευλαβέστατο Ιερέα π. Παύλο Σπίνο, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Προαστείου Πατρών και Αναγνώστη τον ευλαβέστατο νέο, Σπυρίδωνα Χριστοδουλόπουλο, μαθητήν του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, νουθετήσας αμφοτέρους πνευματικά.

Ανήμερα, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία υπό του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μητροπολίτης χειροτόνησε Πρεσβύτερο, τον Διάκονο Νικόλαο Σερέτη, υιό του π. Χρίστου Σερέτη, Εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Προς τον χειροτονηθέντα, ο Μητροπολίτης απηύθυνε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες.

Στο τέλος, της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μίλησε για την θυσία του Αποστόλου Ανδρέου επί του χιαστού Σταυρού, για το ιστορικό του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέου, για την μεταφορά του από τους Λατίνους στη Δύση το 1205 και την επανακομιδή του στην Πάτρα στις 19 Ιανουαρίου 1980. Επίσης εμακάρισε όλους όσοι συνέπραξαν για την επανακομιδή του Σταυρού του Πρωτοκλήτου στην πόλη του Μαρτυρίου του, τους αοιδίμους, Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο, Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο και Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σιμιγιάτο, τον Πατρέα Αρχιερατικό Επίτροπν, τότε, της Μητροπόλεως Γαλλίας.

Τέλος, ο Μητροπολίτης, τίμησε με το παράσημο (χρυσούν Σταυρόν) του Αποστόλου Ανδρέου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριον Φαρμάκην, για την συνεργασία του με την τοπική Εκκλησία και την βοήθειά του προς την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.