Η 15η επέτειος ενθρόνισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Το πρωί της Κυριακής, 9/22 Νοεμβρίου 2020, τελέστηκε Δοξολογία στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως για την 15η επέτειο της εκλογής και Ενθρόνισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου.

Στη Δοξολογία προεξήρχε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συνιερουργούντων των Αρχιερέων του Πατριαρχείου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, Πατριαρχικών Επιτρόπων και Ηγουμένων Ιερών Μονών του Πατριαρχείου, Προϊσταμένων των ενοριών και όσων μπόρεσαν να παρευρεθούν  λόγω των μέτρων προς προστασία του covid 19.

Στη Δοξολογία παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας με τη σύζυγο του, οι αντιπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας και του Πατριαρχείου Ρουμανίας και μέλη της Ελληνικής παροικίας και της Αραβοφώνου Κοινότητας των Ιεροσολύμων.

Μετά τη Δοξολογία η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθαν στα Πατριαρχεία, όπου προσφώνησε τον Πατριάρχη ο Γέρων Αρχιγραμματέας Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος.

Γεγονός πολύ σημαντικό, αξιόλογο και χαρμόσυνο, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης, εορτάζει σήμερα η Εκκλησία των Ιεροσολύμων και η Αγιοταφιτική Αδελφότητα. Το γεγονός αυτό είναι η εκλογή του Ποιμενάρχου της Εκκλησίας των Αγίων Τόπων και ηγουμένου του Τάγματος των Σπουδαίων και η τελετή της Ενθρόνισης του το έτος 2005. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει την συνέχεια της αδιακόπου Αποστολικής διαδοχής της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και την συνοχή του μελών του σώματος της για την εύρυθμη λειτουργία και εκπλήρωση της θείας αποστολής της.

ο κ. Αρίσταρχος ευχήθηκε στον Πατριάρχη, εξ ονόματος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, έτη όσα περισσότερα, υγιεινά, ευσταθή, ειρηνικά και ευφρόσυνα με σοφία.

Προσφώνησαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας, ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ο Αρχιεπίσκοπος Ιόππης κ. Δαμασκηνός, ο Αρχιεπίσκοπος Μαδάβων κ. Αριστόβουλος, ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου κ. Χαράλαμπος Μπαντούρ και άλλοι.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στην ομιλία του αναφέρθηκε στην επέτειο εκλογής του, καθώς έχει ιδίαιτερη σημασία η ποιμαντική ευθύνη των πνευματικών ποιμένων, επισημαίνοντας: “Για την επέτειο αυτή καλούμαι όχι να καυχηθώ αλλά μάλλον να εξετάσω το έργο της Πατριαρχικής μου διακονίας, σύμφωνα με την επιταγή του θείου Παύλου, «το δε έργον εαυτού δοκιμαζέτω έκαστος, και τότε εις εαυτόν μόνον το καύχημα έξει και ουκ εις τον έτερον», (Γαλ. 6, 4)”.

Τόνισε δε ότι: “Στην διακονίαν αυτή, έχω συνεργούς και συνοδοιπόρους τους σεβαστούς και πολύ αγαπητούς Πατέρες και αδελφούς Αγιοταφίτες, Αρχιερείς, Ιερομονάχους, Ιερείς, Ιεροδιακόνους και Μοναχούς, τους διακρινομένους για τον ένθερμο τους ζήλο και την εν Χριστώ τω Θεώ αυτοθυσία τους”.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τον Γέροντα Αρχιγραμματέα, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο, ομιλών εξ ονόματος των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, τον Πρόξενο της Ελλάδας κ. Ευάγγελον Βλιώρα, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αλέξανδρον, αντιπρόσωπο της Αδελφής Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, ο οποίος διαβίβασε τις ευχές του Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου, τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννην, αντιπρόσωπο της Αδελφής Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρουμανίας, ο οποίος διαβίβασε του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, τον Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό, τον Αρχιεπίσκοπο Ιόππης κ. Δαμασκηνό, τον Αιδεσιμώτατο π. Χαράλαμπον Μπαντούρ, τον Ιερώτατον Αρχιεπίσκοπο Μαδάβων κ. Αριστόβουλο, τον Πατέρα Ρωμανό, ο οποίος Μας μετέφερε τας ευχές και την αγάπη του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ιλαρίωνος, τους κ. Αθανάσιο Αμπού Αέτα, Όντε Αΐσα, και Νίμπελ Μπαράμση και όλους τους μετέχοντες στον εορτασμό της Ενθρονιστηρίου επετείου.