H τελετή του Ιερού Νιπτήρος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρος, πραγματοποιήθηκε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στην Αυλή του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως αμέσως μετά τη λήξει της θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου στον Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, της οποίας προεξήρξεν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Συλλειτούργησε με τους Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αριστάρχου, Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας Θεοδοσίου και του Αρχιεπισκόπου Πέλλης Φιλουμένου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων, του Αρχιδιακόνου Μάρκου και των άλλων διακόνων, εν συμμετοχή των ψαλτών κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου δεξιά ελληνιστί μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής και της χορωδίας του Ναού υπό τον κ. Ριμόν Καμάρ, αριστερά αραβιστί.

Της τελετής του Ιερού Νιπτήρος, μοναδικής εις την Ορθόδοξο Εκκλησία, προεξήρξεν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, πλύνων τους πόδας δώδεκα (12) Ιερομονάχων, εις ανάμνησι του γεγονότος ότι ο Κύριος ένιψε τους πόδας των μαθητών Αυτού, υποδεικνύων ούτως ημίν ως αρίστην οδόν την ταπείνωσιν, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ αναγνώσαντος τας σχετικάς Ευαγγελικάς Περικοπάς, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα, του εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων του Ισραήλ κ Σεζάρ Μαρτζήε και εντοπίων πιστών, ισταμένων εις την Αγίαν Αυλήν και εις το Μετόχιον της Γεθσημανής ουχί δε έξωθεν προσκυνητών, λόγω της πανδημίας του covid-19.

Της τελετής ληξάσης, εν κωδωνοκρουσία ανήλθε η Πατριαρχική Συνοδεία εις τα Πατριαρχεία, ένθα ανέμεναν αυτήν κατά την τάξη εις την είσοδο οι Αρχιερείς και ανήλθαν εις την αίθουσα του Θρόνου.