H Ορθοδοξία πενθεί για την εκδημία του Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς

Του Mladen Aleksic*

Θλίψη προκάλεσε η είδηση που έγινε γνωστή το βράδυ της Πέμπτης, για την εκδημία του Επισκόπου Αθανασίου Γιέφτιτς.

Η κατάσταση της υγείας του Επισκόπου είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρά τη φροντίδα της ιατρικής ομάδας του Νοσοκομείου PHI Trebinje, ο Επίσκοπος αποδήμησε εις Κύριον.

Η κηδεία του αείμνηστου Επισκόπου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021.

Ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά κινήματα της χώρας του με τις ανοιχτές ομιλίες του, την άριστη γνώση της θεολογικής και φιλοσοφικής σκέψης, την κατανόηση και την ευελιξία του. Κέρδισε μεγάλη συμπάθεια και υποστήριξη, ειδικά από τη νεολαία.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, βοήθησε τον λαό, τον στρατό, τα ορφανά, τους πρόσφυγες, τους τραυματίες, τους απόρους και “πονεμένους”, αποκαθιστώντας την Ορθόδοξη πίστη στην Ερζεγοβίνη μέσω μαζικών βαπτίσεων και προσφορά της Θείας Ευχαριστίας.

Συμμετείχε σε πολλές εσωτερικές (στη Σερβία) και διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας και του Χριστιανικού Πολιτισμού. Συγχρόνως, συνεργάστηκε με πολλούς εκκλησιαστικούς και εμπορικούς εκδοτικούς οίκους τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο Επίσκοπος Αθανάσιος δημοσίευσε πολλές μεταφράσεις από τα αρχαία ελληνικά, τα αρχαία σλαβικά, τα εβραϊκά, τα γαλλικά, τα ρωσικά και άλλες γλώσσες. Τα θεολογικά, ανθρωπολογικά, πατρολογικά, εκκλησιαστικά-ιστορικά έργα του καλύπτουν όλες τις περιόδους της ιστορίας της Εκκλησίας και πραγματεύονται σχεδόν όλα τα σημαντικά θέματα της Ορθόδοξης Βιβλικής Θεολογίας.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Γιουγκοσλαβία, εργάστηκε ενεργά για να ενισχύσει την Ορθόδοξη πίστη των ανθρώπων.

Δεν υπέκυψε ποτέ σε συμβιβασμούς. Γι’ αυτό ο Επίσκοπος Αθανάσιος ερχόταν συχνά σε σύγκρουση με τις αρχές, τόσο τις κοσμικές όσο και τις εκκλησιαστικές. Δεν ήταν πολιτικός αλλά δεινός ρήτορας. Όλοι έτρεμαν τους λόγους του, ακόμα και ο ίδιος, όπως είπε ένας δημοσιογράφος το 1999.

Υπήρξε ένα από τα πνευματικά παιδιά του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

© Western American Diocese of the SOC

*Ο Mladen Aleksic είναι θεολόγος και δημοσιογράφος, και είναι ο ανταποκριτής του OrthodoxTimes στην Σερβία