H επέτειος των 30 ετών Πατριαρχίας Βαρθολομαίου στις Βρυξέλλες

Η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου συμμεριζόμενη την χαρά του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την συμπλήρωση τριάντα ετών από της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, τίμησε την εν λόγω επέτειο με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνης, στην έδρα της, στις Βρυξέλλες, το πρωί της 22ας Οκτωβρίου 2021.

Με τον ευχαριστιακό αυτό τρόπο κλήρος και λαός, ανέπεμψαν δοξολογία στον Θεό για την τριαντάχρονη διακονία του Πατριάρχου στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας, ευχήθηκαν για την υγεία και την εκ Θεού δύναμη στην συνέχεια της λαμπρής πατριαρχίας του, για πολλά ακόμα χρόνια.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε, εκ μέρους του απουσιάζοντος υπηρεσιακώς Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, ο Βοηθός αυτού, Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, με την συμμετοχή και συμπροσευχή του ιερού κλήρου των Βρυξελλών, την παρουσία του Πρέσβεως της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονυσίου Καλαμβρέζου, του Α΄ Συμβούλου της Ελληνικής Πρεσβείας και εκτελούντος χρέη Γενικού Προξένου κ. Βασιλείου Ζαρμπάλη, Αρχόντων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, των εργαζομένων στην κεντρική διοίκηση της Μητροπόλεως και πιστών.

Ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, ο περί αυτόν ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, συμπανηγυριστές τις μεγάλης αυτής επετείου, αποστέλλουν από το Κέντρο της Ευρώπης στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, σαν τέκνα προς τον πατέρα τους, ευχές και δεήσεις προς τον Θεό για την υγεία και την μακροημέρευση του Πρώτου των Πρώτων των Ορθοδόξων Βαρθολομαίου, του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου, πολλά τα έτη!

Ακολουθεί μικρό απόσπασμα από την αναφορά του Μητροπολίτου Βελγίου στον αφιερωματικό τόμο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

«Εφέτος εορτάζουμε μία ξεχωροστήν επέτειον, διά την οποίαν είμεθα ευγνώμονες εις τον Άγιον Θεόν μας. Ευγνώμονες δι´όλας τας ευεργεσίας Του και κυρίως, διότι με την Χάριν Του, συνεπληρώθησαν τριάκοντα έτη Πατριαρχείας της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου, επικεφαλής της Μητρός Εκκλησίας και της ανά την Οικουμένην Ορθοδοξίας…Ως εκκλησιαστικός ηγέτης αποδίδει μεγάλην σημασίαν εις την μόρφωσιν των κληρικών. Τούτο εξηγείται, διότι ο ίδιος επραγματοποίησε πολλάς και σημαντικάς σπουδάς. Μετά την σπουδήν εις την περίφημον Θεολογική Σχολήν της Χάλκης, μετέβη εις Ρώμην, όπου εφοίτησε εις Γρηγοριανήν Σχολήν, εις Bossey της Ελβετίας και εις Μόναχον της Γερμανίας. Επί πλέον διηκόνησε πλησίον επιφανών προσωπικοτήτων, όπως ήταν οι Οικουμενικοί Πατριάρχαι Αθηναγόρας και Δημήτριος, και μεγάλοι Μητροπολίται, όπως ο Γέροντας Χαλκηδόνος Μελίτων, ο Χαλδίας Κύριλλος, ο Σάρδεων Μάξιμος, ο Σταυρουπόλεως Μάξιμος, ο Εφέσου Χρυσόστομος και άλλοι.

Το Φανάριον συνιστά άλλο πανεπιστήμιον. Μετά τας σπουδάς εις διαφόρους χώρας και με πολύ διαφορετικό πολιτιστικό πλαίσιο σπουδαστών, διηύρυνε τους ορίζοντάς του. Ήλθε εν συνεχεία εις συναντήσεις μετ´επιφανών εκπροσώπων των άλλων Εκκλησιών, της Ρωμαιοκαθολικής, της Προτεσταντικής και Αγγλικανικής, γνωρίζων τον διάλογον από της νεαράς του ηλικίας. Βεβαίως είχε τας απαραιτήτους πνευματικάς γνώσεις και ικανότητας διά την συνέχισιν αυτών των διαλόγων…Εις το ταπεινό αυτό αφιέρωμα διά τον Πατριάρχη μας, ως Μητροπολίτης με έδραν την πρωτεύουσα της Ηνωμένης Ευρώπης, θα ήθελα ακόμη να αναφερθώ εις τας πρώτας επαφάς με ανωτάτους εκπροσώπους της Ευρωπαικής Ενώσεως. Κατά το έτος 1993 συνώδευσα τον Πατριάρχη μας και τον Μητροπολίτην Δέρκων Κωνσταντίνο εις μίαν επίσημον επίσκεψιν εις την Ευρωπαικήν Ένωσιν. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενώσεως είχε προσκαλέσει τον Πατριάρχην εις κατ´ιδίαν συνάντησιν και γεύμα. Μετά το γεύμα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εδήλωσε εις τον Τύπον τα ακόλουθα : «Ο κ. Delors είναι μία μεγάλη προσωπικότης, πιστός χριστιανός, ανοικτός εις όλας τας θρησκείας. Ανταλλάξαμε απόψεις διά ζητήματα σχετιζόμενα με τον Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό Διάλογο, μεταξύ λαών και για την σταθερότητα και ειρήνη εις την κοινωνίαν. Ωμιλήσαμε επίσης διά προβλήματα εις την Ευρώπην και ιδιαιτέρως εις την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από θρησκευτικάς, εθνικάς και φυλετικάς διαφοράς.

Ως θρησκευτικός ηγέτης δεν παρεμβαίνω εις την πολιτικήν, και δι´αυτό δεν αναφερθήκαμε σχετικά. Όμως τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας έχουν πνευματικάς διαστάσεις που μας αφορούν». Μετά από αυτή την Συνάντησιν η Ευρωπαική Ένωσις αντελήφθη ότι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει έναν αξιόλογο συνομιλητή, και τότε ο Πρόεδρος Jacques Delors επέμεινε η Ορθόδοξος Εκκλησία να έχη Εκπροσώπησιν παρά τη Ευρωπαική Ενώσει, πράγμα το οποίο συνέβη με την ίδρυσιν του Γραφείου κατά το έτος 1994. Ήτο η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης επραγματοποίησε επίσκεψιν εις την Ευρωπαικήν Ένωσιν. Ωμίλησε, επί μακρόν, διά την πτώσιν του Κομμουνισμού εις τας Βαλκανικάς Χώρας. Ένα έτος αργότερον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσεκλήθη να δώση Διάλεξιν εις το εν Στρασβούργω Ευρωπαικόν Κοινοβούλιον. Η επίσκεψίς του αυτή προεβλήθη εντυπωσιακώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ανεγνώρισαν την σημασίαν της Διαλέξεώς του διά τα σύγχρονα προβλήματα…Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφιέρωσε όλην την ζωή Του εις την διακονία της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Από την Ενθρόνισίν του, εδώ και τριάκοντα χρόνια, την διακονεί εις την κορυφήν της κλίμακαος και μάλιστα λίαν επιτυχημένως. Η ευχαριστία μου είναι ανέκφραστος και θερμή δι´ όλα όσα έκαμνε και συνεχίζει να προσφέρει. Δεν είναι πολύ μεγάλος εις την ηλικίαν και διά τούτο απευθύνομαι προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα και λέγω: «Πτωχός ο λόγος μου και μη δυνάμενος να εκφράση το μέγεθος της ευγνωμοσύνης δι’ όλην την πατρικήν Υμών αγάπην και στοργήν δι’ ο,τι εποιήσατε τη εμοί αναξιότητι. Είθε ο Κύριος Ιησούς να δίδη εις την Υμετέραν Παναγιότητα, υγείαν, δύναμιν, χαράν και πολλά τα έτη διά το καλό της Μητρός Εκκλησίας!».»