H εορτή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Προκοπίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του μεγαλομάρτυρος Αγίου Προκοπίου.

Κατά την ημέραν ταύτην η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο άγιος Προκόπιος είλκε την καταγωγήν αυτού εκ Καισαρείας της Παλαιστίνης, ζων επί Διοκλητιανού περί το 303 μ.Χ. υπηρετών ως Δούξ εν Αλεξανδρεία, διώκτης ων το πρότερον και κληθείς δι’ οράματος θέας κρυσταλλίνου σταυρού και φωνής λεγούσης: «εγώ ειμι ο Εσταυρωμένος Ιησούς, ο Υιός του Θεού».

Ανταποκρινόμενος εις την κλήσιν, ήρξατο κηρύττων τον Χριστόν, καταγγελθείς υπό της ιδίας αυτού μητρός Θεοδοσίας. Διά του κηρύγματος αυτού επίστευσαν εις τον Χριστόν η μήτηρ αυτού και πολλοί άλλοι. Φυλακισθείς και καταβασανισθείς ωμολόγησεν άχρι τέλους τον Χριστόν υπέρ Ου και απεκεφαλίσθη.

Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων εώρτασε την μνήμην του αγίου Προκοπίου εις τον τόπον, εις τον οποίον υπάρχει παρεκκλήσιον επ’ ονόματι αυτού και ο τάφος αυτού εις την Ιεράν Μονήν του Αγίου Μοδέστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων εις τον λόφον Αμπού-Τορ, τον εναντι του λόφου της Αγίας Σιών εις την νότιον νέαν Ιερουσαλήμ.

Ενταύθα ετελέσθη Εσπερινός αφ’εσπέρας υπό του Τελετάρχου Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου και θεία Λειτουργία την πρωίαν της εορτής υπό του Ηγουμένου της Μπετζάλλας και της Μονής των Ποιμένων Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου, ψάλλοντος του Πρωτοψάλτου του Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου και βοηθούντων μοναχών του Πατριαρχείου.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επεσκέφθη την Ιεράν Μονήν και το παρεκκλήσιον η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών διά προσκύνησιν.

Τον Μακαριώτατον και το εκκλησίασμα εκ των μοναχών, μοναζουσών και λαικών εδεξιώθη μετά την θείαν Λειτουργίαν εις το προαύλιον του Ναού ο καλώς επιμελούμενος αυτού και ανακαινίζων τούτον επιστάτης μοναχός Αντίοχος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων