H εορτή του αγίου νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, εορτάσθηκε Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του αγίου νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου εις το εν Νεαπόλει της Σαμαρείας Φρέαρ του Ιακώβ, τόπο του μαρτυρίου του.

Κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία των Ιεροσολύμων ποιεί την μνήμην του γεγονότος, ότι ο Αρχιμανδρίτης Φιλούμενος Αγιοταφίτης, διακονών ως ηγούμενος στο Φρέαρ του Ιακώβ, δέχθηκε επίθεση υπό ανδρός ανοσίου και κτυπηθείς και βασανισθείς σκληρώς, ετελειώθη την εσπερινήν ώραν της 29ης Νοεμβρίου του έτους 1979.

Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων διά Συνοδικής πράξεως αυτού του έτους 2009, κατέταξεν αυτόν εις το Αγιολόγιον.

Διά την μνήμην του μαρτυρίου του νεομάρτυρος τούτου τελέσθηκε θεία Λειτουργία στον νεόκτιστο μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, τον οποίον ανήγειρε επί του Φρέατος ο νυν ηγούμενος του προσκυνήματος Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος.

Της θείας Λειτουργίας ταύτης προεξήρξεν ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, συλλειτουργούντων αυτώ του ηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Ιουστίνου, του Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου ηγουμένου της Μπετζάλλας και της Ι. Μονής Ποιμένων Μπειτσαχούρ, του Αρχιμανδρίτου π. Λεοντίου ηγουμένου των Ραφιδίων, του π. Κυριακού εκ της Ιεράς Μονής Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτου, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων των ομόρων κωμών της περιοχής Νεαπόλεως, του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου και μετέχοντος του εκκλησιάσματος των ομόρων Αραβοφώνων Κοινοτήτων, παρουσία και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Μετά την θεία Λειτουργία, ο ηγούμενος και ανακαινιστής του Ναού της Αγίας Φωτεινής και του παρεκκλησίου του Αγίου Φιλουμένου και του Αγίου Ιουστίνου του φιλοσόφου και μάρτυρος, Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος, παρέθεσε κέρασμα και ακολούθως τράπεζαν.