H εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο όρος Θαβώρ

Την Πέμπτην, 19ην Αυγούστου 2021 εωρτάσθη η εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου υπό του Πατριαρχείου στην ιεράν Μονήν Μεταμορφώσεως την ευρισκομένην επί του όρους Θαβώρ, επί του οποίου και έλαβε χώραν το θείον τούτο γεγονός.

Κατά την εορτήν ταύτην η εκκλησία επομένη της Ευαγγελικής αναμιμνήσεως ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός προ του πάθους Αυτού παρέλαβε τους προκρίτους των μαθητών Πέτρον και Ιάκωβον και Ιωάννην και εις έκαστον αυτών απεκάλυψεν εις αυτούς την θείαν δόξαν της Θεότητος Αυτού, όσον ηδύναντο να ίδουν και κατανοήσουν, «ως εχώρουν οι μαθηταί την δόξαν Σου Χριστέ εθεάσαντο», ήτοι έλαμπε το πρόσωπον και τα ιμάτια αυτού λαμπρότερον του ηλίου και νεφέλη φωτεινή επεσκίασεν Αυτόν και εφάνησαν εν τη νεφέλη ο Μωϋσής και ο Ηλίας, λαλούντες περί του πάθους Αυτού, του μέλλοντος να συμβή εις Ιεροσόλυμα, εν ω η φωνή του Πατρός ηκούσθη εξ ουρανού λέγουσα: «ούτός εστι ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ηυδόκησα, Αυτού ακούετε, και μετά το όραμα τούτο ο Κύριος παρέλαβε τους μαθητάς και κατήλθον από του όρους και παρήγγειλεν αυτοίς να μη είπωσι ουδέν προ της Αναστάσεως Αυτού.

Δία την μνήμην του γεγονότος τούτου, αποκαλυφθέντος τοις μαθηταίς και δι’ αυτών εις ημάς ο Κύριος εφανέρωσε το πρωτόκτιστον κάλλος του ανθρώπου προ της πτώσεως και την δυνατότητα να επαναποκτήση αυτό πάλιν εν Χριστώ ενανθρωπήσαντι και Μεταμορφωθέντι ετελέσθη θεία Λειτουργία την νύκτα της εορτής, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συλλειτουργούντων Αυτώ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου Ναζαρέτ κ. Κυριακου, του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κάταρ κ. Μακαρίου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, ως του π. Παρθενίου, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων της περιοχής της Γαλιλαίας, ψάλλοντος του Αρχιμανδρίτου π. Φιλοθέου μετά της χορωδίας αυτού ελληνιστί και αραβιστί, παρουσία του Γενικού Προξένου κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και μετεχόντων ολίγων πιστών λόγω των περιορισμών διά προστασίαν εκ του ιού του covid 19.

Μετά την θείαν Λειτουργίαν εδόθη μικρά δεξίωσις – κέρασμα υπό του ανακαινιστού της Μονής και ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Ιλαρίωνος και την μεσημβρίαν παρετέθη τράπεζα.

Το πρωΐ ετελέσθη και πάλιν θεία Λειτουργία εις το Καθολικόν της Μονής.

Διά την εορτήν ταύτην ετελέσθη πανηγυρική θεία Λειτουργία εν Γεθσημανή, και εις Ραμάλλαν, τη φιλοξενία των Ηγουμένων Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αβήλων κ. Δωροθέου και του Αρχιμανδρίτου π. Γαλακτίωνος.