H χειροτονία του Επισκόπου Διοκλείας από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τέλεσε την χειροτονία του Πρωτοσυγκέλλου Νεκτάριου σε Επίσκοπο Διοκλείας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη παρουσία της οικογένειάς του εκλεγμένου Επισκόπου, πλήθους ιεραρχών, κληρικών και πιστών οι οποίοι περήφανα φώναζαν «Αξιός» για τον Επίσκοπο.

Το παρών έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, ο Επίσκοπος Αμισού κ. Ιωακείμ, ο Επίσκοπος Φιλομηλίου κ. Θεοφάνης, ο Επίσκοπος Αμφίπολης κ. Χριστόφορος και δεκάδες κληρικοί. Στη χειροτονία συμμετείχε και ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, αδελφός του Επισκόπου.

«Έχεις κληθεί να λάβεις το ωμοφόριο, για να το τοποθετήσεις στους ώμους σου. Όπως γνωρίζεις καλά, αντιπροσωπεύει το “ένα πρόβατο που έχει παραπλανηθεί”, για το οποίο ο καλός ποιμένας αφήνει τα ενενήντα εννέα και πηγαίνει να το βρει στα όρη. Αυτό είναι το κάλεσμά μας ως επισκόπων. Ποτέ μην εγκαταλείψεις τον αδελφό ή την αδελφή σου ή έναν ιερέα ή έναν διάκονο. Πρέπει να αναζητήσουμε αυτά τα χαμένα πρόβατα μέσα από κακοτράχαλους πνευματικούς, συναισθηματικούς και ψυχολογικούς δρόμους στους οποίους οι πιστοί μας μπορεί να χαθούν και να τα φέρουμε πίσω στη μία ποίμνη του Μεγάλου Ποιμένα των λογικών προβάτων, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Έχετε ασκήσει τα καθήκοντά σας επιδέξια ως Πρωτοσύγκελλος και θα συνεχίσετε το έργο σας ως Επίσκοπος πια», είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Επίσκοπος κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, τους Ιεράρχες, τον κλήρο και την οικογένειά του. Ο Επίσκοπος ανέφερε: «Ζητώ “ἵνα ἐπισκηνώσῃ ἐπ᾿ ἐμὲ ἡ δύναμις τοῦ Χριστοῦ”, δια των πρεσβειών του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, ώστε να γίνω “τύπος γίνου τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν πίστει, ἐν ἁγνείᾳ”, ώστε η ταπεινή μου διακονία να ονομασθή “πολυτίμος”, “άξιος”, “ευλογημένος”, “άγιος” (Ιγνάτιος Θεοφόρος). Ενώπιον του Θεού, στέκομαι μπροστά σας, και ανάμεσα στους ανθρώπους επαναλαμβάνω αναξίως αλλά ειλικρινά τα λόγια του Προφήτη Του: Εδώ είμαι, Κύριε, στείλε με! (ἰδοὺ εἰμὶ ἐγώ, ἀπόστειλόν με. Ησαΐας 6:8)».

Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Νεκτάριος γεννήθηκε στο Jersey City του Νιου Τζέρσι και μεγάλωσε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Έλαβε το πτυχίο του το 1985 και στη συνέχεια το μεταπτυχιακό του στον ίδιο τομέα. Για τα επόμενα δέκα χρόνια, εργάστηκε στον τομέα του.

Τον Ιούνιο του 2002 εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Νεκτάριος και αμέσως μετά χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε Αρχιδιάκονος και υπηρέτησε στη θέση αυτή για ένα χρόνο. Στις 18 Ιανουαρίου 2004 χειροτονήθηκε Ιερέας, έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και μετατέθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στον Βύρωνα.

Μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Παύλου στη Μητρόπολη Κοζάνης το 2004 (ο Μητροπολίτης ήταν πρώην Προϊστάμενος της ενορίας του στην Αστόρια), ζήτησε την άδειά του να υπηρετήσει μαζί του. Διατέλεσε Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης. Το 2005 ανέλαβε τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητρόπολης και υπηρέτησε στην Κοζάνη μέχρι το 2008.

Υπό την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, κλήθηκε να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008 και υπηρέτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Δυτική Βαβυλώνα της Νέας Υόρκης μέχρι το 2012. Στη συνέχεια διορίστηκε Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Το 2019, ο Επίσκοπος ορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ως ένας από τους πέντε Επιτρόπους στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, ενώ διετέλεσε και πνευματικός σύμβουλος της Φιλοπτώχου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Ο Επίσκοπος θα συνεχίσει να υπηρετεί στην τρέχουσα θέση του ως Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής.