Γρηγόρης Αυξεντίου: Ο Κύπριος ήρωας που φώναξε “Μολών λαβέ” στους Άγγλους κατακτητές

Το δρόμο του καθήκοντος και του πατριωτικού χρέους φώτισε με το παράδειγμα της θυσίας του ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 Γρηγόρης Αυξεντίου.

Και η ιερά του μνήμη διατηρείται ζωντανή καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή διοργανώνεται από τους αδελδοποιημένους Δήμους Κιλκίς και Λύσης Κύπρου διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Ήρωα Αυξεντίου με επίκεντρο τον μικρό οικισμό του Ακρίτα Δήμου Κιλκίς.

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ακρίτα, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, παρουσία των εκπροσώπων των πολιτικών αρχών του Νομού, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, Κυπρίων και των κατοίκων του χωριού.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της προτομής του Αντιστρατήγου Αυξεντίου στο κέντρο του οικισμού και κατατέθηκαν στέφανοι δάφνης από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάριο Πελεκάνο, τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, την Αντιδήμαρχο Λύσης κα Παμπόρη – Ττοφιά Μαργαρίτα, τον Ταξίαρχο της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” κ. Βασίλειο Τσάμη, τον Αντιπεριφειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, τον Αστυν. Υποδιευθυντή κ. Στέφανο Δουδουλακάκη, τον πρόεδρου του Ακρίτα κ. Κωνσταντίνο Παραστατίδη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών ν. Κιλκίς κ. Ευάγγελο Μαυρογόναρο και εκπροσώπους Κυπριακών Οργανώσεων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη σιγή ενός λεπτού και τον εθνικό ύμνο.

Στο ιστορικό φυλάκιο του Ακρίτα, στο οποίο υπηρέτησε ο Σταυραετός του Μαχαιρά ως Έφεδρος Αξιωματικός και αγάπησε την Ελλάδα, και που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο του Ήρωα, έλαβε χώρα μία σεμνή τελετή, κατά την οποία ο πρών Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Ττοφιάς ανακηρύχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς επίτιμος Δημότης Κιλκίς.

Την σχετική απόφαση ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαίδης ενώ τα σχετικά ενθυμήματα παρέδωσε ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Κυριακίδης.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι όλες εκδηλώσεις αποτελούν την προέκταση της Ευχαριστιακής Συνάξεως, στην οποία λάβαμε μέρος, με την πίστη μας στον Σωτήρα Χριστό να μας συνδέει ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους δεσμούς αδελφοσύνης και φιλίας των δύο Δήμων, τιμώντας όπως πρέπει το μεγαλείο της αυτοθυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Το εσπέρας του Σαββάτου 2 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση λόγου και μέλους για τον μεγάλο Ήρωα του Ελληνισμού, με τον Σεβασμιώτατο να χαιρετίζει τους παρισταμένους, συγχαίροντας τους διοργανωτές και καλώντας τους συμμετέχοντες να εμπνέονται και να διδάσκονται από το παράδειγμα του Αυξεντίου που θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδος του.