Γιατί τόσος θόρυβος για την «αυτοκεφαλία» της Αμερικής;

Δεν βλέπω να «μασάνε» ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος από τις ιστορίες που κάποιοι σκοπίμως κυκλοφορούν πως, τάχα, εξυφαίνονται σχέδια αυτοκεφαλίας της μεγαλύτερης επαρχίας του οικουμενικού θρόνου.

Λαϊκοί, όχι ρασοφόροι, διακινούν μαθαίνω τα σενάρια. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους. Τοπικά εκδοτικά ομογενειακά μέσα που πάντοτε περιτριγύριζαν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την ομογένεια προσδοκώντας ένα απροσδιόριστο «κάτι».

Παράγοντες που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους επιρροή στην ομογένεια τώρα που καθιερώθηκε θεσμικά και η ψήφος των αποδήμων και γενικώς, συμφέροντα τοπικά έχουν αντίκτυπο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Μια ζωή η ίδια ιστορία. Τα τράβηξαν παλαιότερα και οι Αρχιεπίσκοποι Σπυρίδωνας, ύστερα ο Δημήτριος και, εσχάτως, ο Ελπιδοφόρος. Κύκλοι που θεωρούσαν τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο ως μαριονέτα που θα δουλέψει γι αυτούς και όχι για το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθούν να στήσουν ένα συγκεκριμένο σενάριο.

Απ’ ότι γνωρίζω ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πνευματικό του παιδί τον Ελπιδοφόρο και απολαμβάνει της πλήρους στήριξής του στις αλλαγές που προωθούνται.

Ο κ. Βαρθολομαίος θεωρεί άλλωστε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής κορωνίδα των επαρχιών του οικουμενικού θρόνου και δεν «τσιμπάει» από τις ομογενειακές Κασσάνδρες που δήθεν προβάλλουν πως η Αμερική πάει να στήσει δικό της τσιφλίκι.

Τον Μάιο έρχεται το Άξιον Εστί

Παρά τα όσα είχαν ακουστεί για παρεξηγήσεις και πολιτικές σκοπιμότητες και ανακατωσούρες, τελικά η ιερή εικόνα του Άξιον Εστί, συμφωνήθηκε να έρθει στην Αθήνα. Η κοινότητα του Αγίου Όρους και η Εκκλησία της Ελλάδος κατέληξαν στις ημερομηνίες. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου θα βρίσκεται η ιερή εικόνα του Άξιον Εστί στην Αθήνα.

Υπάρχει η πεποίθηση, τόσο στον κόσμο της Εκκλησίας όσο και τον πολιτικό κόσμο, πως η έλευση της εικόνας θα λειτουργήσει ευεργετικά στην πνευματική ανάταση του κόσμου. Μετά τα όσα έχουν συμβεί στα Τέμπη και η γενικότερη αναστάτωση που υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν έχει μείνει και τίποτε άλλο…

Τι ισχύει;

Δεν ξέρω αν ισχύει, όμως πληροφορούμαι πως στο περιβάλλον του π. Δημητρίου Λουπασάκη κυριαρχεί η αισιοδοξία πως σύντομα η … αυτό- εξορία του στην Κρήτη θα λάβει τέλος.

Ο π. Δημήτριος προς το παρόν συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του -διακριτικά χωρίς τον σταυρό- και συγκεντρώνει τους πιστούς κατά εκατοντάδες στη γενέτειρά του.

Στην ιεραρχία υπάρχει προβληματισμός για τις νέες περιπτώσεις «θαυμάτων» σε ναούς και για το πώς αντιδρούν οι υπεύθυνοι Μητροπολίτες. Πώς δηλαδή επιτρέπουν να εξελίσσονται και να «θεριεύουν» φαινόμενα που μπορεί να ξεφύγουν από την πίστη και να φτάσουν στην υπερβολή.

Τελευταίο παράδειγμα η περίπτωση της «Δακρυρροούσας» εικόνας της Παναγίας σε ναό στο Βύρωνα Αττικής.

Ή ισχύει το θαύμα και πρέπει ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ να ενημερώσει τη Σύνοδο και τον πιστό λαό ή να πει πως δεν συνεχίζεται το θαύμα ώστε να μη συρρέουν οι πιστοί κατά χιλιάδες στο ναό και υπάρχει πλάνη.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”