Γιατί ο Ιερώνυμος έριξε «πόρτα» στους πολιτικούς

Ο μακαριστός Χριστόδουλος συνήθιζε να λέει – κι έμεινε στην ιστορία γι αυτό και έφερε άλλο πνεύμα στην Εκκλησία εκείνη την εποχή- «ελάτε όπως είστε στην Εκκλησία, ακόμη και με το σκουλαρίκι». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από την άλλη, κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος. Δεν απευθύνθηκε στους νέους αλλά στους πολιτικούς. «Μην έρχεστε στην Εκκλησία για το θεαθήναι, ελάτε αν το νιώθετε» είπε, με λίγα λόγια, στην πρόσφατη δήλωσή του. Αφορμή είναι η καθιερωμένη δοξολογία για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όπου κάθε χρόνο έρχονται οι πιστοί και όλοι όσοι πιστεύουν και θέλουν να προσευχηθούν. Και καλά κάνουν και δικαίωμά τους.

Πόσοι όμως είναι οι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, κρατικοί παρατρεχάμενοι, φωτογράφοι, δοκιμιογράφοι και … λοιποί συγγενείς που σπρώχνονται για μια φωτογραφία στους επισήμους και μετά … μην τον είδατε; Σ αυτούς αναφερόταν ο Ιερώνυμος καλώντας στη δήλωσή του να τιμήσουν τους ήρωες της πατρίδας με την … απουσία τους. Γι’ αυτή τη χρονιά τουλάχιστον. Και επειδή δικαίωμα να το συστήσει σε όλες τις μητροπόλεις δεν είχε, απλώς το ζήτησε για τη δική του «επαρχία». Αφορμή ήταν φυσικά και ο κορονοϊός.

Όμως το απλό είναι και λογικό. Στον καιρό της πανδημίας κάθε καρέκλα, κάθε θέση στο ναό είναι πολύτιμη. Και δεν υπάρχουν περιθώρια για «πιστούς» της φανφάρας. Καλύτερα να έρθει ο παππούς και η γιαγιά, ο νέος και η νέα που το νιώθουν, παρά ο πολιτικός που δεν το αισθάνεται.

Γι’ αυτό και τους κάλεσε ο Ιερώνυμος τους πολιτικούς να τιμήσουν τη μνήμη της επετείου δίνοντας το παράδειγμα με την σιωπηρή και μακριά από τα φώτα δημοσιότητας προσευχή για να περάσει και αυτή η απειλή για την πατρίδα. Γηραιός κληρικός μου θύμισε πάντως πως ανάλογη στάση τηρούσε και ο μακαριστός μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης. Κάθε φορά που κάποιος πολιτικός ερχόταν στο ναό καθυστερημένα και με προφανή σκοπό να μην συμπροσευχηθεί αλλά για να … φωτογραφηθεί πολύ απλά ο Καντιώτης τους πετούσε έξω από το ναό…

Νέοι και… «μοιραίοι»

Δύο μητροπολίτες νέοι – σε σχέση με τον μέσο όρο- στην ηλικία, μαθαίνω, συγκεντρώνουν σκωπτικά σχόλια από πολλούς εντός της ιεραρχίας. Και οι δύο της «Παλαιάς Ελλάδας». Ο ένας από τη θεσσαλική μάνα γη και ο άλλος όμορος σε αυτόν. Ο πρώτος έχει νομικές γνώσεις και «κουνάει το δάχτυλο» επιτιμώντας τους μητροπολίτες που δεν ακολουθούν το ρεύμα και δεν στήριξαν τον αδελφό τους μητροπολίτη Κερκύρας.

«Όπως πολλοί είχαν το δικαίωμα να τον στηρίξουν, άλλοι τόσοι έμειναν στην επαρχία τους» μου είπε μητροπολίτης των Ν. Χωρών. Ο δεύτερος κυκλοφορεί και διανέμει δελτία τύπου για… ψύλλου πήδημα – δύο έστειλε για κάθε φορά που τον επισκέφθηκε μητροπολίτης για να του ευχηθεί για τη γιορτή του- επιδιώκοντας την υπερπροβολή. Όπως έλεγε με φαρμακερό ύφος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου «λίγο ακόμη να συνεχίσει έτσι και θα αποκτήσει το προσωνύμιο του μαϊντανού της ιεραρχίας»…

“Μελχισεδέκ”