Γιατί ο Ιερώνυμος αξιοποιεί τώρα τη Βουλιαγμένη

Σε μερικές ημέρες ανοίγουν οι φάκελοι με τις σχεδόν 15 προτάσεις πολλών διεθνών και εγχώριων επενδυτών για την εμπορική εκμετάλλευση της έκτασης του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.

Αναφέρομαι στο τμήμα του εκκλησιαστικού ακινήτου που βρίσκεται απέναντι από τον «Αστέρα», πέριξ του γνωστού εστιατορίου Ιθάκη. Δικαίως θεωρείται ένα από τα ακριβότερα «οικόπεδα» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ποιος δε θέλει να απολαμβάνει τον αττικό ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο και να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές της γηραιάς ηπείρου;

Ο Αρχιεπίσκοπος μερίμνησε, έμαθα, για τη μεταφορά των λιγοστών παιδιών του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης σε χώρο κοντά στην περιοχή. Σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις εντός του κοινωνικού ιστού.

Πληροφορήθηκα ακόμη και τους λόγους για τους οποίους ο Αρχιεπίσκοπος και οι οικονομικοί του σύμβουλοι αποφάσισαν – μετά από 15 χρόνια που ανέλαβε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών- να «τολμήσει» να κάνει το πρώτο βήμα.

Είναι «καθαρό» ακίνητο. Στο συγκεκριμένο ακίνητο του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης δεν έχουν λόγο ούτε οι υπόλοιποι Μητροπολίτες για να αρχίσουν να λένε ο καθένας το δικό του σχέδιο αξιοποίησης (ανήκει σε ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών), ενώ δεν έχει κάποια εξάρτηση από τον Δήμο Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης για να αξιοποιηθεί.

Έχει ξεκάθαρους όρους δόμησης κ.λπ., τον πρώτο λόγο έχει επιτροπή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο δήμαρχος Γρ. Κωσταντέλλος δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων.

Πρότυπο αξιοποίησης για την Εκκλησία. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι πολύ μεγάλης αξίας και πάντοτε προσέλκυε το ενδιαφέρον επενδυτών για να το αγοράσουν. «Δεν πουλάμε, αλλά μισθώνουμε» απαντά ο Ιερώνυμος, ζητώντας να γίνει μεν αξιοποίηση σεβόμενοι όμως το περιβάλλον στην εξαιρετικής ομορφιάς περιοχή.

Όμως για να έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και μία εταιρεία να ρίξει μεγάλα κεφάλαια πρέπει να κατέχει το ακίνητο για αρκετές δεκαετίες. Γι’ αυτό και η Εκκλησία προτείνει όχι να πωληθούν αλλά να μισθώσουν με το βρετανικό μοντέλο της μίσθωσης με δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια.

Έτσι και ο επενδυτής είναι κατοχυρωμένος συμβολαιογραφικά για την επένδυσή του και η Εκκλησία δεν μεταβιβάζει την κυριότητα. Μαζί με το πρότζεκτ «Σχιστό» μπορούν, κατά τον κ. Ιερώνυμο, να λειτουργήσουν ως μοντέλο αξιοποίησης που μπορούν να υιοθετήσουν και άλλοι μητροπολίτες και στο σύνολό της η Εκκλησία της Ελλάδος.

Διαδικασία με όρους διαφάνειας. Τα εκκλησιαστικά ακίνητα της Βουλιαγμένης θεωρούνταν πάντοτε το φιλέτο του real estate. Το ζητούμενο ήταν πάντοτε πώς θα δοθεί, σε ποιους και με ποια διαδικασία.

Γι’ αυτό και ο Ιερώνυμος αυτή τη φορά συγκέντρωσε μία ομάδα τεχνοκρατών (διεθνείς εκτιμητές, νομική ομάδα κ.ά.) και ζήτησε όλα να ακολουθήσουν μια απόλυτα διαφανή μεθοδολογία.

Πρώτον για να μην αρχίσουν τις… πιέσεις τα μεγάλα κατασκευαστικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του τόπου και δεύτερον για να μην έχει κανείς να του προσάψει το παραμικρό.

Μια φορά κάηκε η γούνα του τη δεκαετία του 90 και από τότε φυλάει τα … ράσα του σε ότι έχει να κάνει με οικονομικής φύσης θέματα και δεν σηκώνει μύγα στην ποιμαντορική του ράβδο.

“Μελχισεδέκ”