Γερμανία: Η ορθοδοξία ριζώνει και ανθίζει

«Η Ορθοδοξία έχει ριζώσει στην Γερμανία! Υπάρχουν πολλοί μεικτοί γάμοι και συνειδητά οι γονείς αποφασίζουν να βαπτίσουν τα παιδιά τους στην ορθόδοξη εκκλησία, ενώ επίσης συμμετέχουν και στις ακολουθίες. Για αυτό και πολλές ακολουθίες γίνονται εν μέρει στην γερμανική γλώσσα».

Την αισιοδοξία του για το παρόν και το μέλλον της Ορθοδοξίας στην Γερμανία εκφράζει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως, βοηθός επίσκοπος του μητροπολίτη Γερμανίας και αρχιερατικός προϊστάμενος της ελληνορθόδοξης ενορίας του Βερολίνου κ.Εμμανουήλ ενώ συνεχίζει την αναφορά του στο θέμα αυτό:

«Αυτή την περίοδο υπάρχει ένα ζωντανό ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία. Έχω μια ομάδα αποτελούμενη από 25 άτομα, τα οποία προετοιμάζω για να βαπτισθούν. Δεν μιλάμε όμως για προσηλυτισμό! Η πόρτα της καρδιάς μας είναι ανοιχτή για τον καθένα που θέλει να γνωρίσει την Ορθοδοξία. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από μόνοι τους και μας λένε, ότι γνώρισαν την Ορθοδοξία με κάποιο τρόπο και αισθάνονται ότι κάτι άγγιξε την καρδιά τους».

Στο Βερολίνο διαμένουν σήμερα περίπου 24.000 Έλληνες. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν εκεί κατά την περίοδο που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ενώ αρκετοί είναι και οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν το Βερολίνο για να πραγματοποιήσουν τις βασικές τους σπουδές ή να κάνουν το μεταπτυχιακό τους.

Η ελληνορθόδοξη ενορία εδρεύει στο νοτιοδυτικό μέρος της πόλης, όπου εκεί βρίσκεται και ο Ι.Ν Αναλήψεως του Σωτήρος που αποτελεί το λειτουργικό κέντρο των Ελλήνων του Βερολίνου. Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού σε αρκετές ενορίες παρατηρήθηκαν σημάδια κάμψης, ενώ όταν έκλεισε ο κύκλος της πανδημίας πολλοί άνθρωποι είχαν δυσκολίες για να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς.

Την περίοδο αυτή όμως διαπιστώνεται μια τάση ανάκαμψης τόσο στο Βερολίνο αλλά και στην υπόλοιπη Γερμανία. Στην ελληνορθόδοξη ενορία του Βερολίνου τόσο στις μεγάλες εορτές αλλά και κάθε Κυριακή μεγάλος είναι ο αριθμός των πιστών που εκκλησιάζονται.

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να ανοικοδομήσουμε ένα πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, το οποίο θα καλύψει πολλές από τις ανάγκες που έχει μια ακμάζουσα ενορία όπως είναι η δική μας» σημειώνει ο θεοφιλέστατος κ.Εμμανουήλ ενώ συμπληρώνει και τα εξής:

«Το κέντρο αυτό θα κτισθεί δίπλα στο ναό και εκτός από αίθουσες για την τέλεση εκδηλώσεων, την βιβλιοθήκη και τους χώρους για την νεολαία, θα διαθέτει και δύο ξενώνες όπου εκεί θα φιλοξενούνται οικογένειες Ελλήνων, οι οποίοι θα έρχονται στην Γερμανία από την Ελλάδα ή την Κύπρο προκειμένου να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλου είδους ιατρικές θεραπείες.

Πολλές φορές τόσο οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς που τους συνοδεύουν αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα παραμονής τους στην Γερμανία. Ο ένας μάλιστα εκ των δύο ξενώνων θα πληρεί τις προϋποθέσεις για την ασφαλή πρόσβαση σε αυτόν των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες».

Ο φετινός εορτασμός των Θεοφανίων στο Βερολίνο υπήρξε μια ξεχωριστής σημασίας στιγμή αφού σε αυτόν πέραν των υπόλοιπων επισήμων παρέστη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ.Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαγιερ.

Το γεγονός αυτός χαροποίησε την ελληνική κοινότητα και ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η ενορία του Βερολίνου έχει πολλούς  υποστηρικτές που δεν είναι καν ορθόδοξοι, αλλά ωστόσο αγαπούν το έργο που γίνεται από όσους διακονούν καθημερινά την Ορθοδοξία. Και όπως υπογραμμίζει ο θεοφιλέστατος κ.Εμμανουήλ υπάρχουν πολλοί επιφανείς αλλά και απλοί Γερμανοί οι οποίοι αποδεικνύουν εμπράκτως, ότι είναι φιλέλληνες και ενισχύουν την εν λόγω ενορία.

Το ενδιαφέρον της γερμανικής κοινωνίας για την Ορθοδοξία αποδεικνύεται και από το εξής γεγονός: Στην διάρκεια του χρόνου γίνονται πολλές ξεναγήσεις εντός του ναού της Αναλήψεως του Σωτήρος, αφού άνθρωποι από όλες τις ηλικίες ενδιαφέρονται για την ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Γίνεται εμπεριστατωμένη ενημέρωση και ταυτοχρόνως δίνονται απαντήσεις στις απορίες που διατυπώνονται.

Η μεγαλύτερη ετήσια πανήγυρις της ελληνορθόδοξης ενορίας γίνεται κατά τον εορτασμό του Πάσχα σε συνεργασία με πολλούς εθελοντές, ενώ στο τέλος της κάθε χρονιάς τιμώντας την μνήμη του Αγίου Ανδρέα-ιδρυτή της  Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στην οποία ανήκει η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας-διαργανώνεται συναυλία με την συμμετοχή καλλιτεχνών από άλλες ομολογίες και από διαφορετικές χώρες.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις εκκλησίες και στους πολιτισμούς και μέσα σε πνεύμα αγάπης και αλληλοσεβασμού.

Σε συνεργασία επίσης με τις υπόλοιπες εκκλησίες διεξάγονται και άλλες εκδηλώσεις όπως π.χ εκείνη που γίνεται με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου την 1η Σεπτεμβρίου και αφορά στην προστασία του Περιβάλλοντος: «Αισθανόμαστε ότι το θέμα της ενσωμάτωσης στην Γερμανία έχει πετύχει» τονίζει ο θεοφιλέστατος.

Σωτήρης Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”