Γεραπετρίτης σε Πρωθυπουργό: «Απάλλαξέ με από ενδιάμεσο με Εκκλησία»

του Γιώργου Στεργίου

Σε φάση εξομάλυνσης βρίσκονται οι σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά την μεγάλη κρίση που πέρασαν οι δύο ένοικοί τους την περασμένη εβδομάδα.

Εξομάλυνση που ήρθε με κινήσεις της τελευταίας στιγμής, και οι οποίες πρόλαβαν την σοβαρότερη κρίση και αποσόβησαν πριν γίνει του… Καπιτωλίου ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία.

Η τεχνοκρατική ψυχραιμία του Κυριάκου, η σοφία του γερόλυκου Ιερωνύμου και η απομάκρυνση του Γιώργου Γεραπετρίτη από τον ρόλο του ενδιάμεσου, λειτούργησε και εκτόνωσε την κατάσταση.

Είχε προηγηθεί η ξαφνική και απροειδοποίητη απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στους ναούς ανήμερα των Θεοφανίων. Κίνηση που αποδόθηκε εν πολλοίς στον Γιώργο Γεραπετρίτη και απείλησε να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις των δύο πλευρών μίας και δια παντός.

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, «παιδί» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ήταν ξεκάθαρος σε συνέντευξή του: “το πρόσωπο που έχει ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Γιώργος Γεραπετρίτης”.

Ο υπουργός Επικρατείας ήταν εκείνος, μαζί με τον Άκη Σκέρτσο, που είχαν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα που αφορούσαν στην Εκκλησία με την κυβέρνηση. Στα θέματα που αφορούσαν στο κλείσιμο και στο άνοιγμα των ναών και στη συνολική διαχείριση με τον κορονοϊό.

Αυτούς «έβλεπαν» οι Μητροπολίτες ως τους υπαίτιους για τις σκληρές – κατά τη γνώμη τους- στάση της κυβέρνησης κατά της Εκκλησίας.

Λιβάνιος αντί Γεραπετρίτη

Ήταν η παρέμβαση των ψυχραιμότερων από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου που πρόλαβαν τη μεγαλύτερη κρίση.

Ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Συνόδου είχαν αποφασίσει να το πάνε στα άκρα. Ήταν εκτεθειμένοι στα μάτια όλης της ιεραρχίας και των πιστών. Τους είχαν «υποσχεθεί» πως Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια οι ναοί θα ήταν ανοικτοί. Έστω και για λίγους πιστούς.

Με τι πρόσωπο θα έλεγαν στον κόσμο της Εκκλησίας πως οι ναοί θα έμεναν κλειστοί Θεοφάνια; Στην Εκκλησία δε μπορούσαν να χωνέψουν την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τους κανόνες τελευταία στιγμή.

Με τον Πρωθυπουργό δεν μπορούσαν να θυμώσουν. Έχουν καταλάβει πως προτεραιότητά του ήταν να τηρούνται κατά γράμμα οι υποδείξεις των επιδημιολόγων και δεν έχει θρησκευτικές «ευαισθησίες» μπροστά στο δημόσιο συμφέρον. Αυτή τη φορά όμως οι επιδημιολόγοι δεν είχαν αρνητική εισήγηση.

Κάτι που οι Μητροπολίτες το γνώριζαν και από την επικοινωνία που έχουν με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Στην Εκκλησία θεωρούν από την αρχή πως ο Γ. Γεραπετρίτης είχε εισηγηθεί να δοθεί στην Εκκλησία το δικαίωμα να ανοίξουν οι ναοί μόνο Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Και πως τελευταία στιγμή, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αυστηρότερο lockdown, «έβαλε στο ίδιο σακί» και την απόφαση για την απαγόρευση τα Θεοφάνια. «Για να περάσει αυτό που ήθελε από την αρχή», λέει Μητροπολίτης.

Στην Εκκλησία θεωρούσαν πως το λουκέτο των Θεοφανίων ήταν ένα … καπρίτσιο του Γεραπετρίτη. Στο Μαξίμου, από την άλλη, θεωρούσαν πως ο Ιερώνυμος σύρεται πίσω από τους φανατικούς για να μην τον κατηγορήσουν για ενδοτισμό.

Έτσι προκλήθηκε η κρίση που εκτονώθηκε με την μεσοβέζικη λύση του να «σπάσει» μεν το νόμο η Εκκλησία, με προσοχή και χωρίς αγιασμούς σε δημόσιους χώρους και, η αστυνομία να παρακολουθεί από μακριά και διακριτικά.

Ο Γ. Γεραπετρίτης από την πλευρά του, οπαδός του πνεύματος «σεβασμός στην Εκκλησία αλλά το κουμάντο το κάνει η κυβέρνηση και δεν συν-διοικούμε», αποφάσισε να μην ακολουθήσει τον (κατά την άποψή του) παραλογισμό των ρασοφόρων.

Γι’ αυτό ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον απαλλάξει από «ενδιάμεσο» και τους «περιμένει στη γωνία» αν τα κρούσματα μετά από δεκαπέντε μέρες αυξηθούν λόγω των Θεοφανίων.

Με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Αρχιεπισκόπου θα επικοινωνεί πια ο Θόδωρος Λιβάνιος για τα καθημερινά και, πιθανότατα, άλλος υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας για τις «κρίσεις». Άγνωστο αν θα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις υπό την εποπτεία του Γεραπετρίτη.

Λεπτομέρεια: Στην κατ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη- Ιερωνύμου στην ορκωμοσία της κυβέρνησης, αποφασίστηκε να κοπούν οι πολλοί ενδιάμεσοι και να υπάρξει απευθείας επικοινωνία για τα σοβαρά θέματα. Για να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Μπαμ της Κυριακής”