Γεωργιανός ιερέας δηλώνει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θα στηρίξει τη δημιουργία “αυτόνομης Εκκλησίας της Αμπχαζίας”

του Κώστα Ονισένκο

Την ίδρυση της “Εκκλησίας της Αμπχαζίας” ζητάει ο Γεωργιανός ιερέας, εμφανιζόμενος ως “κεφαλή της αμπχάζικής ορθόδοξης Εκκλησίας”, Βησσαρίων (Απλία).

Μετά την παράνομη αυτονόμηση της περιοχής, οι Γεωργιανοί ιερείς δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν στην περιοχή και οι ενορίες έχουν περάσει ντε φάκτο σε ιερείς πού είτε στήριξαν την απόσχιση από τη Γεωργία είτε έχουν χειροτονηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες ημέρες ο Απλία στο ρωσικό Sputnik, δηλώνει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θα τον στηρίξει στη δημιουργία της “αυτόνομης εκκλησίας της Αμπχαζίας”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Απλία είχε δηλώσει ότι σταματούν οι λειτουργίες σε όλους τους ναούς της Αμπχαζίας μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά του, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος εμφανίστηκε στα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για επικείμενη “αυτονομία”.

“Το Πατριαρχείο της Μόσχας θα μας βοηθάει στην αυτόνομη θέση μας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μας βοηθάει στην εγκαθίδρυση της αυτόνομης εκκλησίας στην Αμπχαζία. Είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για αυτοκεφαλία, αρχικά πρέπει να επαναφέρουμε την αυτονομία. Γίνεται ανασύσταση του καθολικού της Αμπχαζίας, πρόκειται για μια πολύ μακρά διαδικασία, εκτός από την Ρωσία κανείς δεν ανασύστηνε την ορθοδοξία” λέει στη συνέντευξή του ο Απλία.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει στη συνέντευξή του ο ιερέας, το Πατριαρχείο Μόσχας θα βοηθήσει στην “οργάνωση των λειτουργιών στην αμπχάζικη γλώσσα, για αυτό τον λόγο στην Ρωσία θα εκδίδονται ειδικά βιβλία, θα ρυθμιστεί η εργασία της μεταφραστικής επιτροπής, η Αμπχαζία θα λαμβάνει εκκλησιαστικά σκεύη και πολλά ακόμα”.

Ο Απλία είπε ότι “το βασικότερο είναι” να μην συνδέεται η Αμπχαζία με την Εκκλησία της Γεωργίας, και πως “πρέπει εμείς μέσα στην Αμπχαζία να είμαστε ενωμένοι σε αυτό. Τότε το ζήτημα θα λυθεί εύκολα, γιατί θα καταλάβει και η Μόσχα αν θέλουμε την Κωνσταντινούπολη ή να επανασυστήσουμε την ορθοδοξία μαζί τους (σ.σ. με τη Μόσχα)“.

Μιλώντας στο OrthodoxTimes εκκλησιαστικός παράγοντας της περιοχής εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Απλία δεν πρέπει να εκληφθούν ως γεγονός αλλά κυρίως ως μοχλός πίεσης.

“Η Ρωσική Εκκλησία έχει τεράστια επιρροή στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Γεωργίας και όσο η κατάσταση διατηρείται έτσι όπως έχει ή γίνει ακόμα πιο ευνοϊκή για τους Ρώσους, δε νομίζω ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θα κάνει μια τέτοια κίνηση (δηλαδή της αναγνώρισης της “εκκλησίας της Αμπχαζίας”). Αν τα πράγματα αλλάξουν και γίνουν πιο δυσμενή για την Ρωσική Εκκλησία, τότε μπορεί να παίξουν το συγκεκριμένο “χαρτί”, αναφέρει.

Στο Πατριαρχείο της Γεωργίας υπάρχει ένα “παράδοξο”. Ενώ ο προκαθήμενος είναι εν ζωή, υπάρχει και τοποτηρητής του Θρόνου. Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Σίο, ο οποίος είναι απόλυτος εκφραστής των ρωσικών θέσεων στην Εκκλησία της Γεωργίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μια ενδεχόμενη κίνηση -που ίσως να επιχειρήσουν οι εκφραστές των ρωσικών συμφερόντων στην Εκκλησία της Γεωργίας- είναι η προώθηση του Σίου στη θέση του προκαθημένου της Γεωργιανής Εκκλησίας.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση στην Εκκλησία της Γεωργίας είναι πολύ κρίσιμη αυτή την περίοδο και εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που υπάρχει στη χώρα και αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα.