Γαλανόλευκο κύμα στο Σικάγο για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας (ΦΩΤΟ)

Ένα γαλανόλευκο κύμα σκέπασε τη γειτονιά Greektown του Σικάγο, καθώς Ελληνοαμερικανοί, κάτοικοι του Σικάγο και θεατές, από κοντά και μακριά, παρακολούθησαν την Παρέλαση Ελληνικής Κληρονομιάς για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Με την παρουσίαση να αναλαμβάνει η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων (ΕΝΩΣΗ) και με τη χορηγεία του Greektown Special Service Area #16, η Παρέλαση Ελληνικής Κληρονομιάς καθιερώθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια events στην ελληνική κοινότητα του Σικάγο από την ίδρυσή της στη δεκαετία του 1960.

Η ημέρα ξεκίνησε στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ.

Η θεία λειτουργία την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, σηματοδότησε την έναρξη των εορτασμών για την Ελληνική Ανεξαρτησία και το 40ημερο μνημόσυνο του π. Νικολάου Νικοκάβουρα, προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού της Μητρόπολης Σικάγου για δεκαετίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος τίμησε στην ομιλία του την αξιοθαύμαστη και γενναιόδωρη ηγετική μορφή του π. Νικολάου και υπενθύμισε στους ενορίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του σε σχέση με την αγάπη, όπως το ζήτησε ο Κύριός μας: “αυτή είναι η εντολή μου: να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, όπως αγάπησα εγώ εσάς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από αυτή, από το να θυσιάζει κανείς τη ζωή του για τους φίλους του. Ως Χριστιανοί, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή την εντολή, μια εντολή που υπερέχει έναντι οποιουδήποτε κανόνα, οποιουδήποτε δόγματος, οποιασδήποτε παράδοσης που τόσο αγαπάμε. Διότι αν δεν τηρούμε αυτή την εντολή πρώτα και κύρια, τότε όλα τα άλλα στην Εκκλησία δεν έχουν νόημα”.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ, τον γενικό γραμματέα της Πολιτείας του Ιλινόις Αλέξη Γιαννούλια, την ταμία της κομητείας του Κουίκ στο Ιλινόις Μαρία Πάππας, τον Πρέσβη της Κύπρου Ευάγγελο Σάββα, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σικάγου Εμμανουήλ Κουμπαράκης, τον πρόεδρο του Leadership 100 Τζιμ Λογοθέτη και το μέλος Δημήτρη Μπούση, τον πρόεδρο της ΕΝΩΣΗ Κώστα Χανιωτάκη,τον πρόεδρο του Hellenic American Leadership Council (HALC) Έντυ Ζεμενίδη, τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις, Έλληνες και φιλέλληνες, συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο πριν ξεκινήσει και επισήμως η παρέλαση.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος εξήρε την ελληνική κοινότητα του Σικάγου για την αγάπη και την υπερηφάνεια που επιδεικνύει για την ελληνική κληρονομιά της. Ο πρόεδρος του HALC Έντυ Ζεμενίδης, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που συνεχίζει να υπενθυμίζει την άδικη και παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη σημασία της υποστήριξης της Κύπρου στον αγώνα του έθνους για ελευθερία.

Αν και ήταν μια βροχερή ημέρα, αυτό δεν πτόησε κανέναν από το να παρελάσει. Με τις ομπρέλες στο ένα χέρι και τις ελληνικές σημαίες στο άλλο, οι συμμετέχοντες παρέλασαν υπερήφανα για να γιορτάσουν το κουράγιο των ηρώων του 1821 και τον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Τα παιδιά και οι ενήλικες φόρεσαν παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, χόρεψαν με τα τραγούδια της πατρίδας μας και κυμάτισαν ελληνικές σημαίες και πανό της Εκκλησίας με χαμόγελα όλο χαρά. Στην παρέλαση συμμετείχαν κληρικοί και πιστοί από πολλές τοπικές ελληνορθόδοξες εκκλησίες, αναδεικνύοντας υπερήφανα την Ελληνορθόδοξη πίστη τους.

Διαβάστε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου

Η πληθώρα των σημερινών εκδηλώσεων μνήμης: η προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, η παρέλαση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο για τον αείμνηστο και αγαπημένο πατέρα Νικόλαο, τον επί δεκαετίες υπηρέτη αυτού του Καθεδρικού Ναού, είναι πραγματικά συγκινητική.

Ο πατέρας Νικόλαος, του οποίου το μνημόσυνο τελούμε σήμερα, ήταν ένα τέλειο κράμα του καλύτερου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και του καλύτερου της ελληνικής κληρονομιάς. Η διακονία του – μια μακρά και καρποφόρα διακονία σε αυτόν τον Καθεδρικό Ναό και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας της Αμερικής – συνδύασε τα καλύτερα στοιχεία και των δύο παραδόσεων, και χάρισε σε όλους, που είχαν την τιμή και τη χαρά να τον γνωρίσουν, μια υπέροχη διακονία.

Τον μνημονεύουμε πιο επάξια αυτή την Κυριακή της προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, διότι ολόκληρη η ιερατική του ζωή ήταν μια ζωή που ακολούθησε τον Κύριο και με προθυμία έφερε τον Σταυρό της προσφοράς στην ενορία και την κοινότητά του, της υποστήριξης των σκοπών της Πίστης και της Πατρίδας και της βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Πόσες φορές ο πατήρ Νικόλαος υποκλίθηκε μπροστά στο Σταυρό του Κυρίου εδώ σε αυτή την Εκκλησία! Και όχι μόνο αυτή την πολύ ιδιαίτερη Τρίτη Κυριακή της Σαρακοστής. Η ευσεβής ψυχή του ήταν πάντοτε ταπεινή μπροστά στον Κύριο της Δόξης.

Πόσες φορές ο πατέρας Νικόλαος έκανε το σημείο του Σταυρού πάνω στο ευγενικό του πρόσωπο εδώ σε αυτή την Εκκλησία, καθώς έμπαινε και προσευχόταν μαζί σας και για σας.

Και πόσες φορές ο Πατέρας Νικόλαος έκανε το σημείο του Σταυρού πάνω από όλους εσάς, τους πιστούς ενορίτες αυτού του ιστορικού Καθεδρικού Ναού. Και όχι μόνο εδώ, αλλά και στα σπίτια σας, στα νοσοκομεία, στους οίκους ευγηρίας και όπου αλλού χρειαζόταν η διακονία του.

Σας οδήγησε όπως ο Μωυσής οδήγησε τα παιδιά του Ισραήλ στην έρημο επί σαράντα χρόνια. Σας δίδαξε και σας οργάνωσε. Προσευχήθηκε μαζί σας, έκλαψε και γέλασε μαζί σας, και ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα της αγάπης του Θεού για εσάς καθ’ όλη τη διάρκεια της διακονίας του εδώ στον Ευαγγελισμό.

Επιπλέον, καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με την ετήσια παρέλαση, ξέρω ότι ο πνεύμα του θα είναι μαζί μας καθώς θα παρελαύνουμε στην οδό Χάλστεντ. Παρέλασε τόσες πολλές φορές και ενθάρρυνε όλους εσάς να είστε υπερήφανοι για την κληρονομιά σας και να μη φοβάστε να τη μοιραστείτε με τους άλλους.

Ήταν ο καλύτερος από τους καλύτερους και η αναγνώρισή του σε αυτή την τεσσαρακονθήμερη μνήμη του θανάτου του από αυτή τη ζωή στην αιώνια ζωή στο Θεό, είναι προνόμιο για μένα ως Αρχιεπίσκοπός σας και μια στιγμή για την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού να ενωθεί με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση για τις δεκαετίες της συνεχούς διακονίας της αγάπης του.

Πράγματι, υποκλίθηκε μπροστά στον Σταυρό του Κυρίου μας πολλές φορές εδώ, σε αυτό το ένδοξο ιερό, επειδή κατάλαβε τι σημαίνει πραγματικά ο Σταυρός.

Τι είπε ο Κύριός μας τη νύχτα που παραδόθηκε για τη ζωή του κόσμου: “Αυτή είναι η δική μου εντολή: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, όπως εγώ σας αγάπησα. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη, από κείνον που θυσιάζει τη ζωή του για χάρη των φίλων του.”. *

Ως Χριστιανοί, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είμαστε δεσμευμένοι από αυτή την εντολή – μια εντολή που υψώνεται πάνω από κάθε κανόνα, κάθε δόγμα, κάθε παράδοση πού τόσο ἀγαπᾶμε. Γιατί αν δεν κρατάμε αυτή την εντολή πρώτα και κύρια, όλα τα άλλα στην Εκκλησία στερούνται νοήματος.

Ο πατήρ Νικόλαος το γνώριζε αυτό πολύ καλά. Και έτσι, τιμούμε τη μνήμη του σήμερα, και παίρνουμε όποια καλοσύνη μας μετέδωσε για να πορευτούμε με υπερηφάνεια για την Πίστη μας και για τον Γένος μας. Ὑπέρ Πίστεως και Πατρίδας.

Ὁ δούλος καί ἱερέας τοῦ Θεοῦ Νικόλαος, εἴθε νά μείνει αἰώνια στά μέγαρα τῶν Ἁγίων, στήν αὐλή τοῦ Ἀβραάμ καί στά σκηνώματα τῶν δικαίων. Αμήν.

* Κατά Ιωάννην 15:12-13.

Φωτογραφίες: GOARCH/Brittainy Newman 
Μετάφραση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου