Γ. Οικονόμου: Η Εκκλησία να αποκρούσει κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του θρησκευτικού αισθήματος

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλιές, τόνισε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου όντας καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με το skai.gr.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι νέες ταυτότητες θα αλλάξουν τη ζωή των Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών προς το καλύτερο τόσο όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις ταυτοτήτων.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αναπτύσσεται λεπτομερές σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο Έλληνας και η Ελληνίδα πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω του gov.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα και μετά θα λαμβάνουν ειδοποίηση, ορίζοντας έτσι ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Άσκοπες οι διαμαρτυρίες και οι ουρές στα αστυνομικά τμήματα

Σύμφωνα με το skai.gr, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Αναλυτικότερα, αναφέρει ότι τσιπάκι θα περιέχει μόνο συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως το φύλο, το όνομα και το επίθετο, το ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961 λέγοντας: «Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν», σημείωσε ενδεικτικά.

O κ. Οικονόμου τόνισε ακόμη ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς σε δυο χρόνια  τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, όπως αναφέρεται στο skai.gr.

Ο υπουργός έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες και το θρησκευτικό αίσθημα των ανθρώπων και κάλεσε την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού» κι έρχεται «να διχάσει τον ελληνικό λαό».