Γ. Αμανατίδης: Έχουμε ευθύνη αρωγής των Πατριαρχείων στη Μέση Ανατολή

Ως τη βασική απάντηση στην προσπάθεια διαλόγου με το Ισλάμ, χαρακτηρίζει τη θρησκευτική διπλωματία, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας.

Μιλώντας για τη διπλωματία βασισμένη στην πίστη στη Μέση Ανατολή, ο κ. Αμανατίδης τόνισε πως είναι χρήσιμη και ιδιαίτερα προνομιακή για τη χώρα μας η θρησκευτική διπλωματία. Πρέπει να υπηρετεί όμως την εθνική στρατηγική της χώρας μας, με στόχο την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων της.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει την ιστορική ευθύνη της αρωγής των Πατριαρχείων στη Μέση Ανατολή, καθώς και της Αρχιεπισκοπής Σινά, που προσδιορίζεται ως Ελληνορθόδοξη. Η αυτονόητη στήριξη τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής”.
Ο πρώην υφυπουργός κατέληξε δε πως οι εξελίξεις επιβάλλουν τον ανασχεδιασμό της θρησκευτικής διπλωματίας της χώρας μας.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Θεοδώρου, πρέσβης επί τιμής, τόνισε ότι η διπλωματία των θρησκειών συμπληρώνει τη διπλωματία που ασκούν οι κυβερνήσεις. Τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και η τάξη των Πατριαρχών, έχουν χαρακτήρα τιμητικού πρωτείου τιμής. Στην Ανατολή, πρόσθεσε, την Εκκλησία διοικούν οι πέντε Πατριάρχες, απορρίπτοντας κάθε σκέψη αλάθητου οποιουδήποτε πατριάρχη. Η δικαιοδοσία των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ορίστηκε με αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια ώστε ο κάθε Πατριάρχης να μην έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε εδάφη άλλου πατριαρχείου, αυτό που λέμε εισπήδηση. Τα δοκιμαζόμενο Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής προσβλέπουν στην αρωγή των αδελφών εκκλησιών. Το ρήγμα που προκαλεί η Ρωσία στο σώμα της ορθοδοξίας είναι μια άμεση και έμπρακτη επιβεβαίωση της στρέβλωσης της διπλωματίας των εκκλησιών, η οποία πρέπει να ασκείται βασισμένη στην πίστη. “Η θέση που εκφράζεται από την πλευρά κάθε θρησκευτικού ηγέτη, εδράζεται στο δόγμα και η διπλωματία που βασίζεται στη θρησκεία προσδιορίζεται από τις αξίες της θρησκείας. Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά στη διεισδυτικότητα της διπλωματίας των θρησκειών”, κατέληξε ο κ. Θεοδώρου.

Ο Χρ. Αραμπατζής, Καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ, τόνισε πως τα Πατριαρχεία μαρτυρούν συνεχώς τις χριστιανικές αξίες στη Μέση Ανατολή, καλώντας το ποίμνιο να υπερβούν το παρελθόν τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι “η πίστη και η διπλωματία αποτελούν ένα δίδυμο με ξεχωριστούς και διακριτούς ρόλους”.