Γ΄Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός Ι.Ν.Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων.

Ο πρωτοπρεσβύτερος, και ακαδημαϊκός, π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, ο οποίος είχε τη διακονία του λόγου, σκιαγράφησε με απαράμιλλη γλαφυρότητα και παραστατικότητα την ιερή και πολυσχιδή προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. «Ο Άγιος, ανέφερε ο ομιλητής, αναδείχτηκε Οικουμενικός διδάσκαλος και κήρυκας της Εκκλησίας. Ανήκει σε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας: είναι συγχρόνως ησυχαστής και κοινοβιάρχης.

Παρατίθενται κάποιες από τις σκέψεις του π. Βασιλείου, οι οποίες κινήθηκαν σε τρεις άξονες :

Ο Θεός είναι αγάπη και πυρ καταναλίσκον, σημειώνει ο άγιος στα συγγράμματά του. Επισκέπτεται τον άνθρωπο «πολυμερώς και πολυτρόπως». Η πίστη μας αποδίδεται σε συγκεκριμένο Θεό. Η γνώση του Θεού πραγματοποιείται δια του Υιού. Η βάση της πίστεώς μας είναι ο Τριαδικός Θεός. Η άσκηση, η νηστεία, η προσευχή αποτελούν τη θετική απάντηση του ανθρώπου στην πρόσκληση του Θεού.

Ο άνθρωπος, κατά τον άγιο Γρηγόριο, έχει θεία καταγωγή. Μετέχει σώματος χοϊκού, ψυχής λογικής και πνεύματος ουρανίου. Ο νους είναι ο ηγεμόνας, ο οποίος με την αυτομεμψία, τη μετάνοια, την ταπείνωση και τη σιωπή φωτίζεται.

Στο λόγο του «περί ειρήνης», ο άγιος αναφέρει πως βλέπει την κοινωνία, καυτηριάζει τη βαριά φορολογία, την καταπίεση των αδυνάτων από την κεντρική εξουσία και προτείνει τρόπους για τη θεραπεία του νοσούντος κοινωνικού συστήματος» .

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, αφού ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο για την διεξοδική παρουσίαση της προσωπικότητας του αγίου, τόνισε την προσφορά του στη ζωή του ησυχασμού. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τον άρρηκτο σύνδεσμο ανάμεσα την αγάπη του Θεού και στην αγάπη προς τον άνθρωπο, όπως αυτός μαρτυρείται στη διδασκαλία του αγίου.