Φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος της Βιάννου παρουσία της ΠτΔ

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν στον Αμιρά Βιάννου εκδηλώσεις μνήμης από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου προς τιμή των θυμάτων του ολοκαυτώματος της Επαρχίας Βιάννου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την Κυριακή το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων δίπλα από το μνημείο των εκτελεσθέντων στη θέση «Σελί» Αμιρά Βιάννου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Αμέσως μετά έλαβε χώρα η επίσημη Δοξολογία και ακολούθως στο χώρο του μνημείου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τον Σεπτέμβριο του 1943 στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης με ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος.

Στη συνέχεια έγινε Προσκλητήριο Νεκρών, απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου υπό την διεύθυνση της Μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου και ακολούθησε Βουβός Πεντοζάλης του Πένθους από τη σχολή χορού του Χριστόφορου Μπριντάκη.

Αμέσως μετά κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών, Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και σε μια ειδική τελετή στο χώρο του μνημείου η ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμη Δημότη Βιάννου.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης, βουλευτές, θεσμικοί εκπρόσωποι, Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, φορείς και πολίτες.