Φιλανθρωπική εκδήλωση της Μητρόπολης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας έλαβε χώρα η φιλανθρωπική εκδήλωση με τίτλο: «Ερχόμενος ο Κύριος» που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βεροίας.

Στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών ο κόσμος που προσήλθε προσέφερε τρόφιμα μακράς διαρκείας για την ενίσχυση του Συσσιτίου της Βεροίας και των λοιπών φιλανθρωπικών δομών της επαρχίας μας, καθώς πλησιάζοντας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τους ενδεείς αδελφούς μας.

Στην αρχή η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βεροίας κ. Ευσεβεία Γκουντή – Δουλγέρογλου απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε αφενός στη σημασία της προσφοράς και του εθελοντισμού και αφετέρου στην στήριξη της Αποστολικής Μητροπόλεως της Βεροίας στη διακονία του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στην εκδήλωση λόγου και μέλους που ακολούθησε παρουσιάστηκαν από τον Βυζαντινό χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Κωνσταντίνος Πρίγγος» οι πιο χαρακτηριστικοί ύμνοι της κατανυκτικότερης περιόδου της Αγίας μας Εκκλησίας, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Ιορδάνη Ζερδαλή.

Στα Αναλόγια ανέγνωσαν ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ. Βασίλειος Μαυράγκανος.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η Εκπαιδεύτρια του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Βεροίας κ. Χρυσούλα Λιούλια.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων προσέφερε αναμνηστικά στους συντελεστές της εκδηλώσεως και αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας με το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βεροίας, λέγοντας μεταξύ άλλων: Πλησιάζουμε προς την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και σε λίγες ημέρες οι ναοί μας θα πλημμυ­ρι­σουν από τους εξαίσιους και συγχρόνως κατανυκτικούς ύμνους, κάποιους από τους οποίους έψαλε απόψε τόσο κατανυκτικά ο χορός των ιεροψαλτών της Ιεράς Μητρο­πόλεώς μας «Κωνσταντίνος Πριγ­γος».

Η ψαλμωδία και τα κείμενα που περιγράφουν το Πάθος του Χρι­στού μας προετοιμάζουν ψυχικά και πνευματικά για όσα θα ζήσουμε την επόμενη εβδομάδα.

Και όσο και αν κάθε χρόνο εορτά­ζουμε και ζούμε αυτές τις ημέρες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πάντο­τε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτές με ιδιαίτερη λαχτάρα και προσδοκία.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε πως υπάρχουν αδελφοί μας που δεν είναι σε θέση να προετοι­μα­σθούν όπως εμείς για αυτές τις ημέ­ρες, καθώς υπάρχουν δυστυχώς πολλοί γύρω μας που αντιμε­τωπίζουν διάφορες δυσκολίες, αντι­μετωπίζουν ασθένειες, ανερ­γία και οικονομικά προβλήματα, στα οποία δεν μπορούν να αντα­πεξέλθουν. Όλοι αυτοί οι αδελφοί μας έχουν ανάγκη από τη δική μας αγάπη, από τη δική μας βοήθεια και από τη δική μας συμπαράσταση.

Και αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί και η αποψινή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρό­πολή μας σε συνεργασία με το Πε­ριφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της Βεροίας, το οποίο πάντοτε συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στις ανάγκες των συναν­θρώπων μας και συνεργάζε­ται άριστα με την τοπική μας Εκ­κλησία για την ανακούφισή των αδελφών μας.

Η εκδήλωση που είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε υπό τον τίτλο «Ερχόμενος ο Κύριος … Οδοι­πο­ρικό στη Μεγάλη Εβδομάδα», είμαι βέβαιος ότι μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφθούμε πως δεν αρκεί για την προετοιμασία μας να αγοράσουμε μόνο τα απαραίτητα τρόφιμα ή δώρα, αλλά είναι ανα­γκαίο να προετοιμασθούμε και ψυ­χικά και πνευματικά.

Και ένας τρόπος γι’ αυτή την προ­ετοιμασία είναι να σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη, να στηρίξουμε τα συσσίτια της Εκκλησίας μας και τις λοιπές φιλανθρωπικές δομές της πόλεώς μας που ενισχύουν τους ενδεείς αδελφούς μας, προσφέροντας όσα περισσότερα μπορεί ο καθένας μας.

Ζητήσαμε διάφορα είδη, τρόφιμα μακράς διαρκείας, ό,τι έχει διάθεση και δυνατότητα ο καθένας να προσ­φέρει, από αυτά που αγοράζει για τον εαυτό του και για την οικο­γένειά του, ώστε να αισθανθεί ότι και ο αδελφός του για τον οποίο το έφερε σήμερα εδώ είναι μέλος της οικογενείας του. Και έτσι να ζήσει και εκείνος αλλά και όσοι αδελφοί μας θα λάβουν αυτά τα είδη που προσφέρατε με αγάπη και συγκε­ντρώσαμε εδώ, στον Χώρο Τεχνών που μας φιλοξενεί, τη θέρμη αλλά και τη χαρά που δίνει η αγάπη και σε αυτόν που την προσφέρει αλλά και σ᾽ αυτούς που την παίρνουν.

Θα ήθελα γι’ αυτό να σας ευχα­ρι­στήσω όλους θερμά. Όσους κοπία­σαν για τη διοργάνωση της αποψι­νής εκδηλώσεως, τον χορό του Συλλόγου ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Κωνσταντίνος Πρίγγος», που μας έψαλε τόσο ωραία, το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της πόλεώς μας, τον Χώρο Τεχνών για τη φιλοξενία, και πάνω από όλους εσάς, οι οποίοι ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση της Ιεράς μας Μητροπόλεως και ήλθατε για να προσφέρετε την αγάπη σας στους αδελφούς μας και δι’ αυτών στον Κύριό μας, ο οποίος από την απέ­ραντη αγάπη του σταυρώθηκε και αναστήθηκε για τη σωτηρία μας.

Θα ήταν όμως παράλειψη, αν δεν ευχαριστήσω την αγαπητή Χρυσούλα, η οποία τόσο ωραία μας εισήγαγε στην ωραία αυτή εκδήλωση, αλλά και την πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, την κ. Δουλγέρογλου, η οποία μας ενημέρωσε για όλους τους τομείς τους οποίους καλύπτει ο Ερυθρός Σταυρός. Να ευχαριστήσω και τους δύο αδελφούς μας, τον αρχιδιάκονο της Μητροπόλεώς μας, τον π. Παντελεήμονα, αλλά και τον πρόεδρο των ιεροψαλτών και θεολόγο και ιεροψάλτη, τον κ. Βασίλειο Μαυράγκανο, για την παρουσίαση την οποία έκαναν μέσω του Ευαγγελίου και του Τυπικού της Εκκλησίας μας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, που μας εισήγαγαν στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδος, και σας ευχαριστώ από καρδίας.