Φεύγει ο Αθ. Μαρτίνος από τη διοίκηση του Αγίου Όρους τον Ιούνιο

Τον Μάιο θα έχουμε αλλαγή στην κυβέρνηση, τον Ιούνιο αλλάζει, όπως με πληροφορούν οι αξιόπιστες πηγές μου, και ο διοικητής του Αγίου Όρους.

Ο εφοπλιστής και τεράστιος φιλάνθρωπος, Θανάσης Μαρτίνος έχει πάρει την απόφασή του. Στην νέα κυβέρνηση θα υποβάλλει την παραίτησή του και θα αποχωρήσει από την διοίκηση του Αγίου Όρους.

Επισήμως έχει κουραστεί και έχει πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις που τον εμποδίζουν να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Ανεπισήμως κυκλοφορεί η φήμη πως έχει μία απογοήτευση και μία παγωμάρα στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.

Κι αυτό γιατί κύκλοι φέρεται να τον φωτογραφίζουν μεταξύ των επιχειρηματιών και εφοπλιστών που ποτέ δεν έπαψαν να έχουν σχέση με τα ρωσικά συμφέροντα και αυτό δεν εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη.

Και ο Θανάσης Μαρτίνος, μετά από τόσα όσα έχει προσφέρει στον τόπο και στην Εκκλησία, δεν φαίνεται να πετάει από τη χαρά του με τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό και παίρνει τα… μπογαλάκια του και φεύγει.

Ως διαδόχους του Θ. Μαρτίνου στη διοίκηση του Αγίου Όρους έχουν φτάσει προσώρας στα αυτιά μου δύο πρόσωπα. Ο ένας είναι ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Λευτέρης Οικονόμου. Αυτό στην περίπτωση που έχουμε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Λευτέρης Οικονόμου έχει άριστες σχέσεις με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ. Για να μην πω πως είναι ο «γέροντάς» του.

Στην περίπτωση που έχουμε μία κυβέρνηση συνασπισμού ή μία πολιτική αστάθεια τότε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ θεωρεί πιο εύκολο να προωθηθεί η υποψηφιότητα του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου.

Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε το στίγμα και έδειξε αντανακλαστικά ηγέτη. Από τη στιγμή που ο κληρικός του τον εξέθεσε τόσο προσωπικά – καθώς ήταν χειροτονία του- όσο και τον θεσμό του Πατριαρχείου διεθνώς, ο συγκεκριμένος κληρικός που κατηγορήθηκε για κλοπή έπρεπε να φύγει.

Χωρίς συστολή και αποφασιστικά έδειξε γιατί διοικεί περισσότερες από 3 δεκαετίες χωρίς να άγεται και να φέρεται από περιβάλλοντα. Κατάλαβε πως η ζημιά του να παραμείνει ο συγκεκριμένος κληρικός σιωπηλά στο Φανάρι και να επανέλθει μετά από καιρό, θα ήταν μεγάλη.

Παρά τις εισηγήσεις για να δείξει επιείκεια, αποφάσισε να πάρει την οδυνηρή απόφαση και να εκδιώξει τον συγκεκριμένο κληρικό, που είχε δώσει η αλήθεια είναι και άλλες φορές δικαιώματα.

Λαμβάνω συγκεκριμένα μηνύματα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο πως ο κ. Βαρθολομαίος δεν σκοπεύει να δείξει καμία ανοχή σε φαινόμενα που εκθέτουν τον θεσμό.

Γι’ αυτό και πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του και έχουν υψηλές θεσμικές θέσεις ίσως σύντομα αποχωρήσουν «διακριτικά».

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”